Parada de 1 Decembrie a luat sfârşit în toate oraşele ţării. La Timişoara, o impresionantă desfăşurare de forţe i-a lăsat muţi de uimire pe oamenii prezenţi la paradă

DISTRIBUIȚI

Parada de 1 decembrie a luat sfârşit în toate oraşele ţării. Au rămas însă amintirile unor defilări spectaculoase. În oraşul în care acum 98 de ani a avut loc unirea Transilvaniei cu România, manifestările de 1 decembrie au început cu apariţia solilor din cetăţile de Scaun. La Constanţa a nins în timpul paradei de Ziua Naţională, iar la Timişoara o impresionantă desfăşurare de forţe i-a lăsat muţi de uimire pe oamenii prezenţi la paradă.

Dincolo de parada de 1 decembrie, La Alba Iulia un moment emoţionant devenit deja tradiţie are loc în fiecare an, de ziua românilor. Imediat după ceremonialul militar de depunere a coroanelor, este organizată primirea soliilor din partea Cetăţilor de Scaun.

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti, solii din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară şi au arătat, încă o dată, importanţa istorică a evenimentului de acum 98 de ani.

După Capitală, Timişoara este oraşul care a avut parte de cea mai mare paradă de 1 decembrie. În total, 566 de oameni ai legii au defilat pe Bulevardul Revoluţiei de la 1989.

Structuri ale Poliţiei Locale, Poliţiei Rutiere, Poliţiei de Frontieră, ale Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmeriei, Armatei şi ale Serviciului Român de Informaţii au defilat pornind din faţa Palatului Administrativ din Timişoara. Aceştia au fost însoţiţi de 80 de autovehicule şi 3 elicoptere ale armatei române.

Timişorenii s-au adunat în număr mare şi la parada din acest an.

La Constanţa, 1 Decembrie a marcat o premieră. De Ziua Naţională a României, parada militară organizată cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire, s-a desfăşurat în Piaţa Ovidiu şi nu pe faleza de la Cazino, cum era de obicei.

Sute de militari s-au încolonat în formaţii, pe platoul din faţa Muzeului de Istorie Naţională, în timp ce constănţenii au început să se adune în piaţă pentru a urmări parada, în ciuda vremii friguroase.

Frumuseţea paradei a fost dublată de ninsoarea care a început să cadă, încă de dimineaţă, în Constanţa.