Pacienţii români, refuzaţi de singurul centru la care puteau merge pentru transplant pulmonar. Clinica din Viena a reziliat contractul cu ţara noastră

DISTRIBUIȚI

Pacienţii români, refuzaţi de singurul centru la care puteau merge pentru transplant pulmonar. Clinica din Viena a reziliat contractul pe care îl avea cu ţara noastră. Aproape 20 de pacienţi de pe lista de aşteptare care au nevoie de plămâni noi sunt acum în pericol. Un bolnav a murit între timp, aşteptând transplantul. Ministrul Sănătăţii cere explicaţii în acest sens Agenţiei Naţionale de Transplant.

Domnul Vasile Bocai este unul dintre bolnavii care îşi punea toate speranţele în clinica AKH de la Viena pentru a face transplant pulmonar. Asta deşi a mai fost reufuzat de două ori.

Boala însă nu are rădare. Este dependent de aparatul de oxigen, iar starea lui se deteriorează de la o zi la alta. Domnul Bocai a aflat că acum niciun român nu va mai fi primit la singurul centru european în care mai puteau fi operaţi bolnavii din ţara noastră.

Orice speranţă a acestor pacienţi a fost spulberată de un mail primit de Ministrul Sănătăţii de la centrul de transplant din Viena.

Florian Bodog a declarat că spitalul din Austria nu avea dreptul să renunţe unilateral la acest contract.

Ministrul sănătăţii a declarat şi că nu este mulţumit de modul în care Agenţia Naţională de Transplant gestionează această situaţie.

Reprezentanţii Agenţiei nu au putut fi însă contactaţi pentru a oferi un răspuns la această criză. Aproape 20 de pacienţi care au mare nevoie de transplant pulmonar erau pe lista de aşteptare. Fără o soluţie urgenţă, viaţa lor este în pericol.

Ministrul Sănătăţii a declarat că este în discuţii şi cu centrele de transplant din Praga şi Germania, dar nu are încă un răspuns final. Cât despre începerea programului de transplant pulmonar în România, Florian Bodog a spus că îl va aproba atunci când va fi convins că o astfel de intervenţie va putea fi făcută în condiţii de siguranţă.