Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de drumuri între farmacii pentru a găsi medicamente. Este posibil cu ajutorul unei aplicaţii care aduce în farmacie medicamentul de care bolnavii au nevoie

DISTRIBUIȚI

În ultimii ani, tot mai mulţi pacienţi au reclamat faptul că găsesc foarte greu medicamentele de care depinde viaţa lor. De astăzi, această problemă ar putea fi rezolvată. Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să facă zeci de drumuri între farmacii pentru a găsi tratamentul. Este posibil cu ajutorul unei aplicaţii care aduce în cel mai scurt timp posibil în farmacie medicamentul de care bolnavii au nevoie. Alarmant este însă faptul că aproape două mii de medicamente au dispărut de tot de pe piaţă.

Astfel de situaţii ar urma să nu se mai repete. Pentru prima dată în România, a fost lansată o aplicaţie software care conectează în timp real farmaciile, distribuitorii de medicamente şi asociaţiile de pacienţi. Aplicaţia îi ajută pe bolnavi să nu mai alerge după medicamente şi să afle rapid unde le găsesc.

Dacă farmacia este în acelaşi oraş în care distribuitorul are sediul, atunci pacientul primeşte medicamentul într-o zi. Dacă sediul este în alt oraş, atunci livrarea va dura undeva între 2-3 zile, însă bolnavul va fi informat rapid de acest lucru.

Pacientul trebuie însă să valideze cu cardul de sănătate eliberarea medicamentului din farmacie. În prezent, în aplicaţie a fost înregistrat doar un medicament pentru cancer, dar urmează să fie înscrise şi altele pentru oncologie şi boli autoimune. Totodată, asociaţiile pacienţilor care au lansat aplicaţia invită toţi distribuitorii să se înregistreze în program pentru ca bolnavii să aibă acces mai uşor şi la medicamentele pentru alte patologii.

Ca să găsim în farmacii medicamentele de care avem nevoie, acestea trebuie să şi existe pe piaţa din România. Preţul mic a dus la un deficit pe piaţa medicamentelor generice.

Asociaţiile producătorilor de medicamente au propus autorităţilor şi soluţii pentru această problemă. Se doreşte introducerea taxei clawback diferenţiată, iar pe termen lung aceasta ar urma chiar să dispară pentru medicamentele generice.

Aproape 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii ani.