„Ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal sunt inacceptabile.” Este mesajul ferm transmis de preşedintele Klaus Iohannis astăzi, pe Facebook

DISTRIBUIȚI

„Ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal sunt inacceptabile. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste ordonanţe.” Este mesajul ferm transmis de preşedintele Klaus Iohannis astăzi, pe Facebook. Şeful statului îi cere premierului să renunţe la ideea care prevede graţinerea a mii de deţinuţi. În acelaşi timp, şeful penitenciarelor recunoaşte că deţinuţii trăiesc în condiţii mai bune. Sute de locuri noi de detenţie au fost finalizate anul trecut.

La două zile după ce a prezidat pentru prima oară o şedinţă de guvern, preşedintele a revenit cu un nou mesaj despre controversata ordonanţă care prevede graţierea.

„Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie…….”

Principala motivaţie a ministrului Justiţiei vizazi de această ordonanţă a fost că penitenciarele sunt supraaglomerate şi că deţinuţii trăiesc în condiţii improrii. Şeful Administraţiei Naţionale de Penitenciare spune, însă, că problemele s-au mai rezolvat.

În acelaşi timp, deficitul de personal creşte de la an la an. 

Mii de oameni, printre care şi cei cu probleme penale, şi-au arătat indignarea faţă de graţierea comună. Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, Traian Berbeceanu judecat pentru luare de mită şi spălare de bani i-a scris pe Facebook ministrului Justiţiei: Facebook – „Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie…….”