Oraşul viitorului este, cu siguranţă, un oraş inteligent, nepoluat, în care viaţa de zi cu zi a locuitorilor săi este lipsită de aglomeraţie, stres şi griji.  Deşi pare o Utopie, soluţiile prin care orice oraş din România poate deveni un „smart city” sunt deja disponibile

DISTRIBUIȚI

Oraşul viitorului este, cu siguranţă, un oraş inteligent, nepoluat, în care viaţa de zi cu zi a locuitorilor săi este lipsită de aglomeraţie, stres şi griji.  Deşi pare o Utopie, soluţiile prin care orice oraş din România poate deveni un „smart city” sunt deja disponibile. Ele au fost prezentate la cea mai mare expo-conferinţă din sud-estul Europei care are loc zilele acestea chiar în Capitală.

Traficul, parcările sau parcurile. Toate acestea pot fi digitalizate, iar cu ajutorul soluţiilor de smart city, orice oraş din România poate deveni…un oraş inteligent.

V-aţi fi gândit vreodată că un banal stâlp de iluminat poate ajuta la alimentarea maşinii? Da, de acum va fi posibil! Şi nu numai. Acesta poate fi folosit şi pe post de semafor, radar sau … telefon în situaţii de rugenţă

Tot începând de acum vom putea vedea prin oraşe oameni care îşi încarcă telefonul în parc. De exemplu, acestă băncuţă care se alimentează cu energie solară, oferă posibilitatea de a ne alimenta bateria telefonului fie prin wireless, fie prin cablu.

Însă, tehnologia nu doar ne face viaţa mai uşoară, ci ne-o poate şi salva.

Aşadar, un simplu tricou pe care îl purtăm la fel ca oricare altul ne va putea monitoriza ritmul cardiac şi ne va anunţa dacă inima noastră funcţionează în parametri normali sau nu. Informaţiile vor ajunge şi la pacient, dar în primul rând la medicul care ne supraveghează.

Cu siguranţă, în timp ce eraţi la birou sau la şcoala aţi simţit că în aer pluteşte…oboseala. Acum s-a inventat şi aparatul care ne anunţă când e momentul să ieşiţi afară pentru a lua o gură de aer proaspăt.

Un sistem asemănător a fost creat şi pentru monitorizarea solului, dar şi a aerului care să vină în ajutorul agricultorilor şi care să îi anunţe cu privire la temperatura şi umiditatea din aer, dar şi despre felul în care se vor dezvolta plantele pe respectivul sol.

Acestea, dar şi multe alte soluţii smart au fost prezentate la cea mai mare expo-conferinţă din sud-estul Europei care are loc zilele acestea chiar în Capitală.