Octombrie a venit cu veşti proaste pentru bugetele românilor. Carburanţii s-au scumpit repetat, facturile la gaze şi energie electrică sunt şi ele mai mari şi nici alimentele nu scapă de creşterile de preţuri

DISTRIBUIȚI

Octombrie a venit cu veşti proaste pentru bugetele românilor. Carburanţii s-au scumpit repetat, facturile la gaze şi energie electrică sunt şi ele mai mari şi nici alimentele nu scapă de creşterile de preţuri. Datele statistice arată că avem parte de cele mai mari scumpiri din ultimii patru ani.

Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică arată că luna trecută, preţurile de consum au crescut, în medie, cu 0.5%, comparativ cu luna august atunci când rata inflaţiei a fost de 1.2%. Scumpirea carburanţilor a avut un impact major asupra tuturor preţurilor iar acest lucru era anticipat încă din septembrie. Guvernul a aprobat, la finalul lunii august, majorarea în două etape a accizelor la carburanţi: de la 15 septembrie, prima etapă, şi 1 octombrie, cea de-a doua etapă.

Rate care s-au majorat în urma creşterii accelerate a indicelui ROBOR. De la 1 octombrie, preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut cu 0.03 lei/kWh. Asta înseamnă că un român va plăti cu aproape 3,5 lei mai mult pentru 100 de kWh consumaţi. Cât despre alimente, scumpirile s-au văzut încă din septembrie, atunci când preţurile au crescut cu 2.74% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Chiar dacă nu sunt scumpiri ridicate, românii le resimt şi le observă de fiecare dată.

În ceea ce priveşte preţul gazelor, autorităţile au estimat că în al patrulea trimestru al anului, facturile românilor vor creşte, în medie, cu 6%.