Oamenii de ştiinţă au descoperit că un medicament folosit iniţial în tratarea bolii Alzheimer ajută la regenerarea unei măsele cariate. Astfel, gaura făcută de dentist după curăţarea cariei se astupă de la sine, iar smalţul se reface, fără a mai fi necesară o plombă

DISTRIBUIȚI

Plombarea dinţilor ar putea deveni o tehnică depăşită în câţiva ani. Oamenii de ştiinţă au descoperit că un medicament folosit iniţial în tratarea bolii Alzheimer ajută la regenerarea unei măsele cariate. Astfel, gaura făcută de dentist după curăţarea cariei se astupă de la sine, iar smalţul se reface, fără a mai fi necesară o plombă.

O echipă de cercetători de la King`s College de la Londra a reuşit să refacă dinţi şi măsele afectate, cu ajutorul celulelor stem şi al unui medicament aprobat deja pentru tratarea bolnavilor de Alzheimer.

Testele au fost efectuate până acum doar pe cobai, dar testele clinice vor începe în scurt timp. Un atu pentru implementarea acestui nou tratament, care face ca plombele dentare să fie depăşite, este faptul că medicamentul care stimulează regenerea dentinei şi care ajută memoria este deja aprobat pentru comercializare.

Tratamentul ar fi util mai ales pentru locuitorii din ţările sărace, acolo unde oamenii nu au acces la un dentist şi la măsuri de prevenţie a cariilor.