O ţară întreagă a rămas fără cuvinte după tragedia din Retezat. Geta şi Erik, copiii muntelui, au urcat ieri ultima creastă

DISTRIBUIȚI

O ţară întreagă a rămas fără cuvinte după tragedia din Retezat. Geta şi Erik, copiii muntelui, au urcat ieri ultima creastă. Fetiţa de 14 ani era cunoscută de toţi ca fiind copilul de aur al alpinismului românesc, iar Erik era cel mai tânăr alpinist din Europa care a atins vârful  Elbrus. Iubeau muntele şi la vârste fragede au ajuns pe cele mai înalte creste din lume. Şi-au găsit însă sfârşitul în munţii Retezat şi odată cu ei, în zăpadă, s-a îngropat şi pasiunea lor pentru escaladat. Au rămas însă momentele de glorie ale unor destine frânte mult prea devreme.

Avea o forţă mare cât un munte şi inima îi bătea puternic ori de câte ori cucerea câte un vârf. La doar 14 ani, era considerată copilul minune al alpinismului românesc şi avea planuri mari pentru viitor.

„Geta trăieşte la Altitudine şi în 2017” a fost ultimul pesaj postat, vineri, pe o reţea de socializare de cunoscuta alpinistă Dor Geta Popescu, moartă alături de colegul ei de club Erik Gulacsi, după ce au fost suprinşi de avalanşă pe Munţii Retezat.

Pe lângă planurile de viitor, Geta avea în palmares nu mai puţin de şase recorduri mondiale şi unul european.

În februarie 2016, copilul minune a reuşit să urce pe cel mai înalt vârf din America de Sud, vârful Aconcagua, de 6,962 de metri. Astfel, devenea cea mai tânără alpinistă din lume care ajunge pe vârf.

Geta Popescu locuia cu tatăl şi cu sora în Râşnov. Tot acolo se şi antrena.

Şi colegul ei, Erik, era un adevărat profesonist în domeniu, deşi avea doar 13 ani. În august 2016, tânărul a ajuns pe vârful Elbrus, la 5.642 de metri şi a devenit astfel cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit această performanţă.

Salvamontiştii cred că cei doi tineri s-au lovit puternic de stânci în momentul în care au fost suprinşi de avalanşă.