O ofertă care vă îndeamnă să cumpăraţi online la preţ de chilipir poate ascunde o fraudă mascată. Odată ce introduceţi datele personale şi cele de pe cardul bancar, undeva, la un alt calculator, un infractor intră deja în posesia lor

DISTRIBUIȚI

O ofertă care vă îndeamnă să cumpăraţi online la preţ de chilipir poate ascunde, de fapt, o fraudă mascată. Odată ce introduceţi datele personale şi cele de pe cardul bancar, undeva, la un alt calculator, un infractor intră deja în posesia lor. Este numai una din situaţiile în care puteţi deveni prada atacurilor cibernetice. Hackerii pot bloca accesul la datele personale, pot defecta sistemul de opetare sau pot câştiga banii prin plăţile pe care utilizatorii de internet sunt dispuşi să le facă.

Chiar şi un simplu email care vă stârneşte curiozitatea pote deschide drumul către un atac cibernetic, odată ce aţi accesat mesajul. Şi pentru că ştiu că pot face bani frumoşi pe seama internauţilor neatenţi, hackerii şi-au actualizat tehnica de atac.

Sumele pe care le cer atacatatorii online nu sunt deloc mici.

Din păcate, sunt însă multe greşeli pe care le fac românii pe internet.

Sfatul specialiştilor este să nu mai treceţi cu vederea peste avertizările care apar pe ecranul computerului sau al telefonului mobil şi care anunţă că trebuie făcută o actualizare a aplicaţiilor.

Mult mai predispuşi atacurilor cibernetice sau interacţiunii cu persoane rău intenţionate sunt copiii. În sprijinul părinţilor, pentru protejarea celor mici de astfel de situaţii, au apărut aplicaţiile de control parental care permit monitorizarea activităţii pe internet, dar şi restricţionarea accesului pe anumite site-uri.