O explozie puternică a avut loc, în această dimineaţă, la Mina Uricani şi patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie! Unul, declarat iniţial dispărut, a fost găsit mort, iar cei trei colegi ai săi au fost scoşi de salvatori, în viaţă

DISTRIBUIȚI

O explozie puternică a avut loc, în această dimineaţă, la Mina Uricani şi patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie! Unul, declarat iniţial dispărut, a fost găsit mort, iar cei trei colegi ai săi au fost scoşi de salvatori, în viaţă, dar în stare foarte gravă. Au fost urcaţi în elicopter şi transportaţi la Bucureşti. Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis un dosar penal în acest caz, iar din primele rezultate se pare că deflagraţia a avut loc în urma unei aprinderi de metan.

Explozia s-a produs jurul orei 07.00, în zona sector C15 – îndiguire din mina Uricani, la o adâncime de aproximativ 50 de metri. Patru mineri care lucrau la ridicarea unui dig pe plan înclinat, o lucrare specifică de închidere a minei, au fost surprinşi de deflagraţie. Imediat, echipele de salvatori au intrat în subteran, în căutarea ortacilor. Trei dintre ei au fost găsiţi în viaţă şi au fost duşi, iniţial, la spitalul din Petroşani. Aveau arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare şi, pentru că starea lor de sănătate era gravă, s-a decis transferarea lor, cu elicopterul, la Bucureşti.

Între timp, la Uricani, salvatorii l-au găsit şi pe Aurel Anghel, (poza in cutter) cel de-al patrulea miner suprins de deflagraţie. Din nefericire, bărabatul era mort. Avea numai 43 de ani.  Ministrul Energiei, Toma Petcu, a mers imediat la locul tragediei, ca să discute cu responsabilii.

În zona în care s-a produs deflagraţia nu mai există tensiune electrică de multă vreme aşa că, nimeni nu poate spune cum a fost posibil accidentul.

Toţi cei patru mineri prinşi în explozia de azi dimineaţă sunt din oraşul Petrila şi au ajuns să lucreze la mina Uricani, după ce au fost transferaţi de la Petrila, cealaltă mină închisă acum doi ani.

Mina Uricani aparţine de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi trebuie închisă până în anul 2020, conform planului aprobat încă din 2009.         Din cei 2.200 de mineri care au lucrat acolo, acum au mai rămas aproximativ 300. De-a lungul vremii, mai multe tragedii au îndoliat-o, dar cea mai gravă a avut loc în anul 1972. Atunci 43 de oameni au murit în urma unei explozii cauzate de oprirea instalaţiilor de ventilaţie. Liderii comunişti au ţinut ascuns acest lucru, dar în zonă toată lumea ştia ce se petrecuse… Tocmai de aceea, puţini mai erau cei care aveau curaj să mai lucreze în subteran. După revoluţie, însă, când locurile de muncă erau tot mai puţine, localnicii au reînceput să intre în mină, iar în mai 2004, o altă deflagraţie a ucis doi mineri. Apoi, în februarie 2011, cinci electricieni care făceau o revizie la un punct electric au murit într-o altă explozie. De la revoluţie, aproape o sută de mineri au murit în accidente produse în subteran.