O eroare de securitate a permis călătorii nelimitate cu RATB-ul. Un tânăr a găsit calea prin care să transforme o cartelă de 4,6 lei într-un abonament cu număr nelimitat de călătorii

DISTRIBUIȚI

O eroare de securitate a permis călătorii nelimitate cu RATB-ul. Un tânăr IT-st a găsit calea prin care să transforme o cartelă de 4,6 lei într-un abonament cu număr nelimitat de călătorii. În vârstă de 28 de ani, Gabriel Cârlig a descoperit modul în care sunt stocate datele pe cartelele de hârtie vândute de Regia Autonomă de Transport. Aşa că a citit cartela cu telefonul, a schimbat un număr pe ea, iar astfel a putut să aibă călătorii infinite. Cum a făcut asta, dar şi ce măsuri a luat în schimb regia, aflaţi chiar acum! 

Gabriel a descoperit în urmă cu trei luni o problemă la cartelele RATB, studiind modul în care sunt stocate datele pe cartelele de hartie.

Iniţial a încercat şi cu cartelele de plastic, dar acestea au fost mai greu de citit.

Şi dacă vă gândiţi că a fost prea complicat, Gabriel spune că oricine ar fi putut face cu puţină documentare acelaşi lucru, fără prea multe cunoştinţe de IT.

Cititoarele electronice de carduri existente în vehiculele RATB au fost instalate în urma unei licitaţii internaţionale câştigate de UTI care a pus la dispoziţie infrastructura necesară acestui sistem de taxare automată. Din anul 21 au fost scoase vechile bilete de hârtie, iar acum sunt folosite doare cele de carton şi de plastic.