Numărul preşcolarilor şi elevilor abuzaţi de cadrele didactice a crescut alarmant de la un an la altul. Cum îşi pot da seama însă părinţii dacă cei mici au fost abuzaţi?

DISTRIBUIȚI

Numărul preşcolarilor şi elevilor abuzaţi verbal şi chiar fizic de cadrele didactice a crescut alarmant de la un an la altul. Doar anul trecut, Ministerul Educaţiei a înregistrat aproape 40 de cazuri de abuzuri faţă de elevi. Cum îşi pot da seama însă părinţii dacă cei mici au fost abuzaţi? Este o întrebare pe care şi-o pun mulţi dintre noi. Psihologii spun că izolarea copiilor faţă de cei apropiaţi este primul semn care ne arată că micuţii noştri trec printr-o reală problemă. Vă avertizăm că urmează informaţii şi detalii care vă pot afecta emoţional.

În urmă cu aproximativ o lună, o educatoare de la o gradiniţă din sectorul 2 al Capitalei a fost înregistrată în timp ce îi brusca pe copii.  Dascălul a recunoscut că uneori le acoperea gura micuţilor cu sotch. Şi asta pentru că…. nu îi mai suporta să-i audă vorbind.

Băiatul agresat de educatoare se teme acum de grădiniţă, însă părinţii lui au grijă să-i readucă în fiecare zi zâmbetul pe buze.

Mama baiatului îi  sfătuieşte pe părinţi să fie foarte atenţi la comportamentul copiilor lor.

Deşi există dovezi clare că educatoarea l-a agresat pe copil, femeia încă profesează.

Un copil abuzat îşi schimbă radical şi brusc comportamentul, spun psihologii.

Un elev abuzat de profesori îşi poate pierde chiar şi pofta de mâncare. Mai mult, poate avea insomnii şi coşmaruri.

Examenul psihologic nu este obligatoriu pentru cadrele didactice. Actuala Lege a Educatiei prevede doar un control medical, de rutină.

Potrivit legii, învăţătorii şi educatorii care comit abuzuri asupra elevilor riscă o amenda cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei, întreruperea contractului de muncă şi chiar închisoarea până la cinci ani.

Potrivit Ministerului Educaţiei, anul trecut s-au inregistrat 37 de cazuri de abuzuri faţă de elevi. Cele mai multe acte de violenţă fizică şi verbală au avut loc în şcolile din Vaslui, Timiş şi Braşov.