Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 22! Patru oameni au murit de aseară şi până acum din cauza virusului, în judeţele Bihor, Iaşi, Arad şi respectiv Călăraşi. Vorbim despre doi bărbaţi şi două femei, care aveau şi alte probleme de sănătate şi erau nevaccinaţi. Asta, cu toate că medicii recomandă imunizarea antigripală, mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni care pot genera complicaţii

DISTRIBUIȚI

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 22! Patru oameni au murit de aseară şi până acum din cauza virusului, în judeţele Bihor, Iaşi, Arad şi respectiv Călăraşi. Vorbim despre doi bărbaţi şi două femei, care aveau şi alte probleme de sănătate şi erau nevaccinaţi. Asta, cu toate că medicii recomandă imunizarea antigripală, mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni care pot genera complicaţii. În România, vaccinul antigripal a fost disponibil din luna decembrie în cabinete, asta cu toate că medicii recomandă să fie făcut încă din octombrie. Peste 500 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă numai în săptămâna care a trecut. Adică dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Patru decese în doar 24 de ore. Gripa a continuat să ucidă în România. La Spitalul Judeţean din Arad  o femeie de 63 de ani, diagnostică cu virusul de tip A, nu a mai putut fi salvată de medici.

Alţi doi bolnavi de gripă sunt în continuare  la Terapie Intensivă, iar un altul a ajuns pe secţia Interne.

Din cauza gripei, conducerea unităţii medicale  a redus programul de vizite. Mulţi dintre cei care au vrut să-şi vadă rudele internate au făcut cale întoarsă.

Cei care respectă orarul nu pot sta mai mult de un sfert de oră la vizită.

Frica s-a instaurat şi în rândul angajaţilor. Paznicii, dar şi ambulanţierii poartă acum mască de protecţie.

Nu doar la Arad oamenii se tem. Într-o singură zi, din cauza gripei au mai murit şi doi bărbaţi, de 67 şi 48 de ani, din Bihor şi respectiv Iaşi, dar şi o femeie de 65 de ani din Călăraşi. Victimele se alătură  astfel listei negre care însumează nu mai puţin de 22 de morţi. Toţi nevaccinaţi.

Perioda propice pentru imunizare în faţa gripei o reprezintă mijlocul toamnei.

Chiar dacă ar fi vrut să se vaccineze toamna, românii nu prea  ar fi avut cu ce. Ministerul Sănătăţii a semnat un contract pentru achiziţia unui milion de doze antigripal în luna noiembrie, iar în cabinetele medicilor serul a ajuns în decembrie.

Reprezentanţii ministerului spun că 135.000 de doze încă mai sunt disponibile gratuit. Potrivit Centrului naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie  nu mai puţin de 543 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă, comparativ cu puţin peste 252 în acceaşi perioadă a anului trecut. Ministerul Sănătăţii a anunţat că există trei focare: la Iaşi, Constanţa şi Bucureşti.

Sezonul gripei poate dura până în luna mai.  Cei mai expuşi la complicaţii sunt bolnavii cronic, copiii mai mici de 2 ani, gravidele şi vârstnicii,. Statistica arată că peste 90% din decesele cauzate de gripă se întâlnesc la oamenii cu vârsta de peste 65 de ani.