Nu ne lăudăm nici cu kilometri de autostradă inauguraţi, nici cu spitale construite, nici cu reforme în educaţie, ci cu… remanieri guvernamentale

DISTRIBUIȚI

Nu ne lăudăm nici cu kilometri de autostradă inauguraţi, nici cu spitale construite, nici cu reforme în educaţie, ci cu… remanieri guvernamentale. Da, aţi auzit bine! Anul acesta, ori de câte ori am adus vorba despre Guvern, nu am vorbit despre performanţe economice, ci despre schimbări din funcţii. Prea multe. În 2017, la Palatul Victoria au avut loc nu mai puţin de douăzeci şi trei de remanieri.

Ianurie 2017. Guvernul condus de Sorin Grindeanu se instalează la Palatul Victoria.

Peste numai câteva săptămâni, Executivul adoptă la ceas de seară ordonanţa de urgenţă 13, cea care introducea un prag valoric pentru abuzul în serviciu şi care a scos în stradă sute de mii de oameni.

După proteste are loc mica remaniere a Guvernului Grindeanu. Principalul vizat a fost Florin Iordache. Acesta a plecat din funcţia de ministru al Justiţiei, iar locul său a fost preluat de Tudorel Toader. În aceeaşi perioadă, Mihaela Toader a fost înlocuită la Ministerul Fondurilor Europene de Rovana Plumb, Alexandru Petrescu a fost transferat de la Ministerul Economiei la Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi MIjlocii, după demisia lui Florin Jianu, iar locul lui Petrescu la Economie a fost preluat de Mihai Tudose. –

La nici şase luni de la instalare, între Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea a izbucnit un război care a dus la remanierea întregului cabinet. Partidul Social Democrat a adoptat o moţiune de cenzură împotriva propriului Executiv, iar Sorin Grindeanu a părăsit funcţia de prim-ministru al României.

Fotoliul de premier a fost ocupat de Mihai Tudose, deputat de Brăila şi ministru al economiei în Guvernele Ponta şi Grindeanu. Acesta a păstrat o parte din echipa fostului prim-ministru.

Când toată lumea credea că, în sfârşit, putem vorbi despre stabilitate şi predictibilitate, procurorii DNA au cerut urmarirea penală a doi demnitari din echipa lui Tudose, respectiv Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, iar tensiunile au reapărut.

Timp de câteva zile, în interiorul Guvernului şi al Partidului Social Democrat a fost criză. Au avut loc şedinţe peste şedinţe, iar, în cele din urmă, Comitetul Executiv al PSD a fost de acord ca Rovana Plumb să plece din funcţia de ministru al Fondurilor Euorpene, Sevil Shhaideh de la Ministerul Dezvoltării, iar Răzvan Cuc de la Transporturi. Acesta din urmă a fost acuzat de Mihai Tudose că nu şi-a îndeplinit atribuţiile.

În locul celor trei au fost propuşi:

Cei trei au depus aseară jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Aşa se face că România stagnează. În timp ce în alte state demnitarii îşi duc mandatele la bun sfârşit şi rezolvă problemele reale ale societăţilor, în România scandalurile politice dezbimă şi ţin pe loc dezvoltarea.