Nu există nicio dovadă clară că între jocul „Balena albastră” şi cazurile de suicid ale copiilor de la noi există vreo legătură. Iar părinţii trebuie să ştie că jocul se accesează online, prin intermediul unei reţele de socializare din Rusia

DISTRIBUIȚI

S-a creat o adevarată isterie în jurul jocului „balena albastră”. Iar pentru unii copii începe să devină o modă să spună că s-au jucat „balena albastră” sau să caute acest joc pe internet. Însă, din România accesul la această reţea este aproape imposibil. Desigur, pericolul există şi toată povestea cu balena albastră ar trebui să fie un duş cu apă rece pentru părinţii care-şi neglijează copiii. Şi asta, pentru că, nu toţi adolescenţii pot fi cooptaţi într-un joc al morţii. Ci doar cei care sunt lăsaţi în planul doi de părinţii ocupaţi. Aceşti tineri se simt abandonaţi şi nu mai găsesc un motiv pentru a-şi continua viaţa, aşa că o misiune sinucigaşă poate deveni scopul suprem pentru ei.

S-au spus multe lucruri despre acest joc. Unele adevarate, altele mai puţin. Au fost create legături între cazurile unor copii români care s-au rănit sau chiar şi-au luat viaţa şi acest joc. Nu există însă nicio dovadă clară. În plus, din România nu este deloc uşor să joci „balena albastră.” Nu este un joc propriu zis sau o aplicaţie ce poate fi instalată pe telefon sau pe tabletă, ci se joacă online prin intermediul unei reţele de socializare din Rusia.

Indiferent că se numeşte balena albastră sau altfel, un astfel de adolescent va fi atras în capcana unei misiuni ce îi poate fi fatală. Tocmai de aceea, psihologii îi sfătuiesc pe părinţi să le acorde mai multă atenţie copiilor, să vorbească cu ei şi vor observa semnele unui comportament ciudat.

De asemenea o soluţie pentru a fi la curent cu activitatea de pe internet a copilului este instalarea pe telefonul lui a unui modul de asistenţă parentală.

Specialiştii spun că părinţii trebuie să le explice copiilor nevoia instalării unui astfel de soft. Iar în cazul în care părintele află că adolescentul a fost cooptat într-un joc precum balena albastră este nevoie de o comunicare atentă între copil şi părinte.

Aşadar comunicaţi mai mult cu copiii dvs., deveniţi prietenii lor, explicaţi-le pericolele vârstei şi internetului şi nu lăsaţi jocul „balena albastră” să se transforme într-o modă pentru cei mici.