Noul an este primit pe întreg mapamondul cu speranţă, bucurie şi, nu în ultimul rând, cu obiceiuri şi superstiţii care mai de care mai bizare

DISTRIBUIȚI

Noul an este primit pe întreg mapamondul cu speranţă, bucurie şi, nu în ultimul rând, cu obiceiuri şi superstiţii care mai de care mai bizare. Pentru promisiunea unui un dram în plus de noroc, sănătate sau fericire, oamenii se aruncă în ape îngheţate, participă la curse, merg la colindat în costume fantastice sau chiar aruncă cu bani, la propiu.

În fiecare an pe 1 ianuarie, la Dunkirk, sute de francezi îmbrăcaţi mai mult decât sumar plonjează în Marea Nordului. Chiar dacă termometrele arată temperaturi sub zero grade Celsius, temerarii înotători ţin să se călească înotând măcar câteva secunde în apa îngheţată.

Tot în Marea Nordului se aruncă în prima zi din an mii de olandezi, echipaţi total necorespunzător pentru o zi de iarnă: în costume de baie şi căciuli de Moş Crăciun.

Iar Scoţienii din Edinburgh fac baie în mare îmbrăcaţi în costume fistichii. Nebuneasca tradiţie se cheamă „Loony Dook”.

La Roma, în Italia, săritorii profesionişti şi amatori, deopotrivă, se aruncă de la mulţi metri înălţime în apele râului Tibru. Obiceiul datează din 1946. Oamenii sunt scoşi din apă imediat de pompieri.

În estul Poloniei, oameni mascaţi merg la colindat ca să aducă norocul prin sate. Bărbile simbolizează anul care tocmai a trecut, iar florile colorate de pe capetele lor, un nou început.

Croaţii nu irosesc nicio clipă ca să dea jos kilogramele în plus „strânse” de sărbători şi încep prima zi din an alergând. Startul în primul maraton al anului este dat chiar la miezul nopţii.

O cursă asemănătoare, cu startul în primele secunde ale noului an, este organizată în noaptea de Revelion la Sao Paulo, în Brazilia.

Iar în Japonia, credincioşii vizitează templele budiste, acolo unde se roagă, îşi pun dorinţe şi aruncă monede în faţa lăcaşelor de cult pentru îndeplinirea acestora.