„Noi trimitem acasă urgenţele care mor la domiciliu”! Aşa i-a spus un medic din spitalul Râmnicu Sărat, la telefon, unei colege. Culmea, discuţia a avut loc în camera de gardă, chiar în faţa unui pacient

DISTRIBUIȚI

Cuvintele grele pe care medicii le spun în faţa pacienţilor ridică încă o dată problema aspră a modului în care sunt trataţi bolnavii în spitalele din România. „Noi trimitem acasă urgenţele care mor la domiciliu”! Aşa i-a spus un medic din spitalul Râmnicu Sărat, la telefon, unei colege. Culmea, discuţia a avut loc în camera de gardă, chiar în faţa unui pacient. Medicul se apără acum şi susţine că era foarte iritat de insistenţele colegei sale de a interna pacientul care…a filmat întregul moment.

Asta îi spune medicul Paul Ranjea unei colege la telefon. Totul a avut loc pe data de 21 septembrie la spitalul municipal Râmnicu Sărat, unde se prezentase un pacient cu trimitere de la diabetolog, care îi recomanda internarea. Iritat, medicul Ranja îi spune pacientului că nu are voie să interneze cazurile care nu sunt urgenţe pentru că banii de la casa de asigurări de sănătate…lipsesc.

Conducerea unităţii spitaliceşti a văzut astăzi filmarea cu întreaga discuţie şi i-a luat apărarea medicului. Managerul susţine că a indicat medicilor care fac gărzi să nu interneze decât cazurile care sunt într-adevăr urgenţe. Pentru primele 10 luni ale anului, spitalul are contractat un număr de 1132 de internări, însă acest număr a fost depăşit cu peste 700. Cele mai multe dintre ele, urgenţe!

Pentru gestul său, medicul riscă să fie sancţiont disciplinar.

În conversaţia telefonică, medicul Ranja aduce în discuţie un alt caz, al unui pacient care a murit la două ore după ce a plecat de la spital.

Persoana în cauză fusese la spital pe 15 septembrie cu trimitere de la medicul de familie, pentru analize.

Bărbatul a primit un tratament pentru afecţiunile de care suferea şi a mers acasă. La două ore, a făcut atac cerebral şi…a murit.

Managerul spitalului din Râmnicu Sărat susţine că nu are probleme cu finanţarea şi implicit nu se pune problema să facă economii mai ales la cazurile de urgenţă. Spitalul nu are nici datorii, ba dimpotrivă. A reuşit din surse proprii să reabiliteze două secţii ale unităţii medicale.