Noi spitale în România. Unitățile medicale ar urma să fie ridicate în aproximativ trei ani. Unde vor fi ridicate clădirile?

DISTRIBUIȚI

S-a făcut primul pas în construirea celor trei spitale regionale care vor fi ridicate la Iaşi, Cluj Napoca şi Craiova! Mai exact, Ministerul Sănătăţii a semnat un acord cu Banca Europeană de Investiţii care prevede că instituţia internaţională va oferi consultanţă gratuită pentru cele trei studii de fezabilitate şi pentru întocmirea caietelor de sarcini pentru licitaţii. Spitalele ar urma să fie ridicate în aproximativ trei ani. Rămâne de văzut cine va lucra în ele, în condiţiile în care în ultimii ani, peste 43 de mii de medici şi-au exprimat internţia de a emigra.

Spitalele, care vor avea în jur de o mie de paturi fiecare, vor costa 600 de milioane de euro. 150 de milioane vor veni de la Uniunea Europeană. Restul, de la Guvern. Construirea celor trei unităţi medicale va fi pregătită de Banca Europeană de Investiţii. Mai exact, studiile de fezabilitate, caietele de sarcini pentru licitaţii şi aplicaţia pentru accesarea fondurilor europene. Cel mai probabil, construcţiile vor fi demarate la mijlocul anului viitor.

Autorităţile au găsit deja terenuri pentru două din cele trei spitale: la Craiova şi la Cluj Napoca! În momentul în care unităţile vor fi finalizate, alte spitale care funcţionează în clădiri improprii pentru desfăşurarea unui act medical de calitate vor fi închise. Iar personalul medical va fi mutat în trei cele clinici noi. Deocamdată, nimeni nu poate spune dacă vom avea medici suficienţi pentru toate specialităţile.

Pentru formarea fiecărui medic, statul român investeşte doar în timpul facultăţii, 81.000 de lei. Asta înseamnă că pentru cei 43 de mii de doctori care au cerut documente pentru a emigra, statul a investit 3,5 miliarde de lei. În ţara noastră, situaţia e dramatică! În timp ce la nivel european lucrează în medie 3,3 medici la o mie de locuitori, în România, media este de 2,5 doctori. Cea mai gravă situaţie este în Ialomiţa şi Giurgiu unde avem un singur medic la o mie de locuitori.

Autorităţile speră să convingă doctorii să rămână în România după ce salariile au fost majorate. La fel, şi plata gărzilor. În plus, medicii îşi vor putea lua liber după fiecare gardă. Schimbări vor fi şi pentru managerii de spitale. Cine vrea să conducă o unitate medicală va prezenta un proiect în faţa unei comisii cu expertiză în management. Apoi, va primi întrebări inclusiv de la cetăţeni.