Noi posibile măsuri pentru românii care lucrează în Marea Britanie. Toţi cetăţenii Uniunii Europene care vor ajunge în Regatul Unit vor avea nevoie „de o formă de act de identitate”

DISTRIBUIȚI

Se anunţă noi posibile măsuri pentru românii care lucrează în Marea Britanie. Conform ministrului britanic de interne Amber Rudd, toţi cetăţenii Uniunii Europene care vor ajunge în Regatul Unit vor avea nevoie „de o formă de act de identitate „, fără să precizeze însă care va fi aceasta. Măsura se va aplica evident, după Brexit.

Pentru toţi românii care lucrează în Regatul Unit referendumul în care britanicii s-au pronunţat pentru ieşirea din Uniunea Europeană a fost un moment de cumpănă. Mulţi s-au întrebat atunci despre cât de sigur mai este viitorul lor acolo. În plus, ca si polonezii sau alţi imigranţi cu toţii au simţit pe pielea lor o ostilitate crescândă din partea britanicilor. Mulţi patroni de afaceri din Regatul Unit şi-au reconsiderat poziţiile, iar unii chiar au luat în calcul să se reîntoarcă acasă… Recent ministrul britanic de interne, Amber Rudd a anunţat că libera circulaţie va deveni practic imposibilă după Brexit. 

În acest moment lucrează sau studiază în Marea Britanie aproximativ 3 milioane de cetăţeni din state ale Uniunii Europene. Dintre ei, peste 100 de mii sunt români. În condiţiile legislaţiei actuale, pentru ca oricare dintre cei 3 milioane de străini să obţină dreptul de şedere în Marea Britanie, este nevoie de un chestionar de 85 de pagini , completat corespunzător de fiecare aplicant în parte. Ca atare, oficialii de la Londra vor fi nevoiţi să găsească soluţii prin care să poată fi gestionată, mai puţin birocratic, situaţia străinilor din Regatul Unit.