Nici nu a fost pusă bine în dezbatere publică şi deja legea vaccinării este contestată. Părinţii copiilor cu afecţiuni neurologice s-au arătat nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să îşi imunizeze micuţii, deşi acest lucru le-ar putea face mai mult rău

DISTRIBUIȚI

Nici nu a fost pusă bine în dezbatere publică şi deja legea vaccinării este contestată. Părinţii copiilor cu afecţiuni neurologice s-au arătat nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să îşi imunizeze micuţii, deşi acest lucru le-ar putea face mai mult rău, susţin ei. Şi adulţii care se tem de reacţiile adverse s-au arătat revoltaţi după ce au aflat că riscă pedeapsa cu închisoare dacă nu îşi vaccinează copiii. De cealaltă parte, sunt părinţii care consideră legea ca fiind prea blândă.

Foarte mulţi părinţi se tem de reacţiile adverse, iar specialiştii nu neagă faptul că acestea pot apărea. Proiectul Legii vaccinării conţine, însă, un articol în care este precizat că se iau în calcul şi reacţiile adverse ale vaccinului. În acest caz, statul va fi făcut responsabil.

STATUL, RESPONSABIL DE REACŢIILE ADVERSE

„Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, asigură condiţiile pentru diagnosticul şi tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării precum şi compensarea oricăror efecte invalidante, dacă sunt dovedite relaţii de cauzalitate”.

sursa: Legea vaccinării

Un alt aspect care ridică semne de întrebare este legat de faptul că minorii ar putea să nu fie primiţi în colectivitate, dacă nu au toate vaccinurile la zi. Cu toate astea, nu poate fi refuzat dreptul la educaţie.

Dacă părinţii nu vor face dovada documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare, adulţilor li se va întocmi dosar penal.

Chiar şi aşa, sunt şi părinţi care consideră această lege prea blândă pentru situaţia în care se află România legat de numărul mare de viroze şi cazuri de rujeolă.

Legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică săptămâna aceasta.