Mulţi români şi-au îndeplinit visurile printre străini şi lucrurile par să nu se schimbe. Investiţiile străine în România sunt prea puţine

DISTRIBUIȚI

Multe poveşti frumoase despre români care au reuşit vin de peste hotare. Mulţi români şi-au îndeplinit visurile printre străini, în timp ce mulţi stau departe de familie pentru un salariu cu doar câteva sute de euro mai mare. Şi lucrurile nu par să se schimbe curând. Investiţiile străine în România sunt prea puţine. O dovadă în plus este suma totală trimisă în ţară de românii din străinătate în ultimii ani, care depăşeşte cu mult valoarea investiţiilor străine.

Alex a plecat în Londra în urmă cu cinci ani. A pornit de la un salariu de 600 de lire pe care îl câştiga pe când lucra la un fast food.

Însă cu timpul a reuşit să se afirme şi să îşi croiască un drum în lumea afacerilor. Acum conduce două companii, una în domeniul imobiliar şi alta în construcţii. Începuturile nu au fost deloc uşoare, ne-a povestit Alex, însă e convins că în ţară nu ar fi reuşit.

Alex îşi doreşte să se întoarcă în România, însă deocamdată corupţia îl ţine departe de ţară. Chiar dacă a reuşit în Londra, i-ar plăcea să ducă o viaţă liniştită în ţară, lângă familie.

Alex, la fel ca majoritatea românilor, contribuie la creşterea economiei prin trimiterea banilor în ţară.

În aproape jumătate dintre familiile din România există cel puţin o persoană plecată în străinătate, potrivit unui studiu IRES. În mai mult de jumătate dintre aceste familii, sunt plecate mai mult de două persoane. În ultimii 9 ani, românii din străinătate au trimis bani acasă cu 11 miliarde de euro mai mult faţă de nivelul investiţiilor din aceeaşi perioadă.

Construcţiile sunt domeniul în care lucrează cei mai mulţi dintre românii din afara ţării, 19%. Iar în agricultură muncesc 8%. Dar în străinătate nu au plecat doar cei fără şcoală, în căutarea unui trai mai bun, ci şi mulţi absolvenţi de studii superioare. Aproape 14.000 de medici lucrează în străinătate.

Analiştii spun că pentru a rezolva această diferenţă dintre suma totală trimisă de românii plecaţi şi valoarea investiţiilor, autorităţile trebuie să ia măsuri. Avem nevoie de o strategie pentru încurajarea celor plecaţi să revină în ţară. Totodată…

De asemenea pentru a atrage investitorii avem nevoie de stabilitate fiscală.

În total, între 3 şi 4 milioane de români lucrează peste hotare.