Moţiunea va fi votată miercuri în plenul reunit, iar calculele pentru validarea ei sunt strânse. Ambele tabere poartă negocieri dure, însă actorul principal ar fi UDMR

DISTRIBUIȚI

În textul moţiunii se precizează că guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost evaluat de majoritatea parlamentară, fiindu-i retras apoi sprijinul politic. Moţiunea va fi votată miercuri în plenul reunit, iar calculele pentru validarea ei sunt strânse. Ambele tabere poartă negocieri dure pentru a avea câştiga războiul politic. Însă actorul principal ar fi UDMR, care deocamdată nu a anunţat cum va vota.

Parlamentarii coaliţiei PSD şi ALDE s-au reunit de urgenţă astăzi pentru a citi moţiunea de cenzură.

Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia.

Se precizează în textul moţiunii. Votul va avea loc miercuri însă arimetica parlamentară le dă bătăi de cap ambelor tabere.

În total sunt 464 de parlamentari, 328 de deputaţi şi 136 de senatori.

Pentru validarea moţiunii este nevoie de 233 de voturi, iar PSD şi ALDE au împreună 244 de parlamentari, însă o parte dintre ei nu vor susţine moţiunea.

Dar să vedem cofigurarea politică.

PSD are 153 de deputaţi (fără Victor Ponta)

ALDE are 15 deputaţi (fără cei doi care s-au înscris în noul partid politic al lui Daniel Constantin). PNL are 68 de deputaţi. USR are 30, UDMR 21, PMP 18

Minorităţile sunt reprezentate de 17 deputaţi, iar 3 sunt independenţi.

La senat, PSD are 67 de aleşi. ALDE are 9, PNL are 30 de senatori, USR 13, UDMR 9 şi PMP 8.

În total, PSD are 220 de parlamentari.

Ieri, premierul Sorin Grindeanu a mers în Timiş pentru a sta de vorbă cu membrii PSD. A făcut baie de mulţime şi a primit multe încurajări dar şi promisiunea de susţinere a organizaţiilor Timiş şi Caraş – Severin.

De partea lui Grindeanu ar fi trecut 5 din 6 aleşi de Timiş, fără Matei Suciu, care a anunţat că nu îl susţine pe Grindeanu, 4 din Caraş Severin şi 8 parlamentari de Iaşi, veniţi din susţinerea acordată de primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Asta înseamnă 17 parlamentari. La care se adaugă cei pe care îi va convinge Victor Ponta.

ALDE are 24 de parlamentari, dar un vot este nesigur din partea senatorului Scarlat Iriza care s-a declarat împotriva plecării lui Sorin Grindeanu.

PNL are 98 de parlamentari şi dacă ar fi să luăm în calcul declaraţiile recente, cel mai probabil nu vor susţine moţiunea.

USR are 43 de parlamentari. Ieri a avut loc Comitetul Politic Naţional al USR în cadrul căruia a fost tranşată problema moţiunii de cenzură.

Comitetul Politic a validat decizia anterioară a Biroului Naţional de neparticipare la votul acestei moţiuni, un circ pe care Dragnea, Tăriceanu, Grindeanu şi Ponta trebuie să şi-l asume singuri, integral şi complet.

a scris deputatul USR Dan Barna pe facebook.

PMP are 26 de parlamentari iar Traian Băsescu a anunţat deja prin intermediul contului său de pe o reţea de socializare că aleşii PMP nu vor vota moţiunea.

Facem din nou precizarea că PMP nu va susţine o moţiune a PSD şi că nu negociază acest lucru. Apreciem că prezenta criză este o criză internă a PSD-ului, generată de bătălia pentru putere între găştile din acest partid. Nu intenţionăm să ne implicăm în niciun fel în această afacere politică de casă.

Nu se ştie cum vor vota cei 17 aleşi de la minorităţi, care în mod tradiţional susţin majoritatea parlamentară. Mâine se vor întâlni la Parlament şi vor lua o decizie.