Mii de români s-au înghesuit să prindă tradiţionala porţie de fasole cu cârnaţi. La Iaşi, oamenii aproape că s-au călcat în picioare pentru a ajunge la mâncare

DISTRIBUIȚI

Mii de români s-au înghesuit să prindă tradiţionala porţie de fasole cu cârnaţi. La Iaşi, oamenii aproape că s-au călcat în picioare pentru a ajunge la ceaunele în care se prepara mâncarea. Deşi este prezentată drept mâncarea tradiţională a Zilei Naţionale, ei bine unele studii arată că 95 la sută din fasolea „tradiţională” provine de fapt din import. Asta nu pare să-i afecteze prea tare pe românii prezenţi la mesele câmpeneşti organizate de autorităţile locale.

Imediat după defilările de 1 decembrie, autorităţile au început să servească porţii de fasole cu cârnaţi în aproape toată ţara aşa că, dintr-o dată, oamenii s-au îmbulzit la mâncare.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii  din Iaşi şi au făcut orice pentru a ajunge să guste din mâncarea aburindă. Nici poliţiştii locali n-au reuşit să le stea în cale.

Pentru a fi siguri că prind o porţie, ieşenii s-au aşezat din timp la coadă. Alţii, mai nerăbdători, s-au îmbulzit şi au dat din coate pentru a ajunge în faţă.

Vremea frumoasă şi festinul culinar din centrul Buzăului au scos afară din case sute de oameni.

Cu toate astea, un studiu al Consiliului Concurenţei arată că 95 la sută din fasolea prezentată ca fiind tradiţională provine, de fapt, din import, iar mai bine de jumătate din cârnaţii şi costiţa consumate de români, ajunge în ţară tot din afara graniţelor. Românii s-au arătat dezamăgiţi de veste şi spun că ar fi vrut ca măcar de ziua naţională să guste din preparate tradiţionale româneşti.

Şi dacă în Galaţi nu s-a organizat o masă cu fasole şi ciolan, câţiva tineri din Galaţi au sărbătorit româneşte la terasa dintre blocuri. Deşi termometrele au indicat doar 1 grad celsius, tinerii s-au încălzit cu vin fiert şi-au încins o petrecere de zile mari.