Maşinile autonome sunt vedetele târgului auto de la Detroit. Constructorii spun că noua tehnologie transformă şofatul într-o activitate mult mai sigură

DISTRIBUIȚI

Maşinile autonome sunt vedetele târgului auto de la Detroit. Constructorii spun că noua tehnologie, care va fi accesibilă publicului larg abia peste câţiva ani, transformă şofatul într-o activitate mult mai sigură. Deocamdată, maşinile fără şofer nu sunt omologate, dar cu siguranţă reprezintă viitorul în transporturi.

Marii producători de automobile s-au întrecut în a-şi prezenta maşinile-concept care nu au nevoie de şofer ca să circule, fie în oraşe, fie pe autostrăzi. Hyunday, Toyota şi elveţienii de la Rinspeed propun astfel de modele. Aceştia din urmă au dezvoltat un vehicul care se conduce singur şi care are încorporată o… grădină sub caroserie. Unul dintre motivele pentru care maşinile autonome ar putea domina pe viitor piaţa este siguranţa pasagerilor.

Divizia Waymo de la Google începe de luna aceasta să testeze pe şoselele din California şi din Arizona modelul Chrystler Pacific.

Ford doreşte să pună această tehnologie pe piaţă peste patru ani.

Experţii spun că maşinile care se conduc singure nu vor fi folosite prea curând la scară largă.

Pentru testarea maşinilor echipate cu tehnologia care le permite să circule fără şofer, o companie de lângă Detroit a demarat construirea unui „oraş”. Constructorii îşi pot verifica şi perfecţiona vehiculele inteligente aici, astfel încât să obţină omologarea care să le permită să le comercializeze.