Marea Britanie va părăsi cu totul piaţa unică europeană şi va deţine controlul deplin asupra imigraţiei. Declaraţiile îi aparţin prim-ministrului din Regatul Unit, Theresa May, care a prezentat, în cadrul unei conferinţe mult-aşteptate, planul guvernului său pentru retragerea din Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

Marea Britanie va părăsi cu totul piaţa unică europeană şi va deţine controlul deplin asupra imigraţiei. Declaraţiile îi aparţin prim-ministrului din Regatul Unit, Theresa May, care a prezentat, în cadrul unei conferinţe mult-aşteptate, planul guvernului său pentru retragerea din Uniunea Europeană.

Theresa May a trecut în revistă cele 12 obiective ale sale pentru părăsirea spaţiului comunitar. Printre acestea, se numără ieşirea de pe piaţa unică, din uniunea vamală, retragerea din cadrul Curţii Europeane de Justiţie. În plus, Regatul Unit nu va mai contribui la bugetul Uniunii. Pe scurt, Marea Britanie  vrea să iasă cu totul din Uniunea Europeană. Autorităţile de la Londra vor negocia tratate comerciale individuale cu ţările din afara Uniunii şi vor scădea taxele în ţară, pentru atragerea investiţiilor.

După ce Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor ajunge la un acord în privinţa Brexitului, Parlamentul va trebui să ratifice înţelegerea finală. Premierul a adăugat că articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – primul pas pentru ieşirea din UE – va fi invocat până la finele lunii martie. În privinţa imigraţiei, Londra doreşte un control asupra numărului şi drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie. Piaţa unică europeană permite libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi muncitorilor, între statele membre. Liderii europeni au avertizat Regatul Unit că nu o poate accepta pe piaţa unică dacă doreşte să impună restricţii în privinţa liberei circulaţii a oamenilor.