Mare atenţie la produsele cumpărate pentru Paşte. Aproape 100 de substanţe chimice au fost găsite de specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori numai în vopseaua de ouă

DISTRIBUIȚI

Mare atenţie la produsele cumpărate pentru Paşte. Aproape 100de substanţe chimice au fost găsite de specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori numai în vopseaua de ouă. Coloranţii folosiţi pătrund cu uşurinţă în albuş şi astfel, odată cu oul, consumăm şi colorantul. Nici cozonacul sau drobul din comerţ n-au scăpat de la numărătoarea aditivilor alimentari periculoşi pentru organism. Ce riscăm dacă vopsim ouăle cu substanţe toxice vă spunem în materialul următor.

Vopseaua de ouă conţine diferite substanţe chimice în funcţie de culoarea pe care o oferă.

Deşi sunt numiţi generic „coloranţi alimentari”, totuşi prezintă o toxicitate mare când ajung în organismul uman. Se fixează cu uşurinţă pe coaja de ou dar au capacitatea de a pătrunde în albuş.

Şi asta pentru că aceşti coloranţi nu-i regăsim doar în vopseaua de ouă, ci în majoritatea produselor alimentare colorate. Iar efectul lor este cumulativ.

Pentru ca a vopsi ouăle într-un roz roşiatic putem folosi sfeclă roşie, pentru verde – spanac, pentru roşu închis – ceapă roşie, pentru albastru – frunze de varză roşie, pentru galben – turmeric. Ouăle trebuie introduse în apa în care au fiert aceste legume şi cu cât vor fi mai mult ţinute, cu atat culoarea va fi mai intensă.

Dar, din păcate, acest aşa zis avantaj ne poate aduce probleme grave de sănătate. Atenţie şi la celelalte produse pentru masa de Paşte, de pe piaţă.

Cât despre cozonacul industrial…este foarte îndepărtat de reţetata tradiţională.

Conţine spărtură de soia, făină de soia, oţet de vin, fibre de cartofi, făină de porumb, la care se adaugă coloranţi, conservanţi şi îndulcitori artificiali.

Ingrediente cozonac din comerţ:

şrot de soia

spărtură de soia

făină de soia

oţet de vin

fibre de cartofi

făină de porumb

amidon de porumb

E120, E133, E150a, E150c,

E150d, E160b, E163, E171,

E200, E202, E211, E282,

E300, E330, E331, E401….

Specialiştii de la Asociaţia Pro Consumatori au analizat 31 de sortimente de cozonac, 9 de drob şi 17 sortimente de vopsea de ouă.