Mare atenţie la mesajele primite pe telefon. Infractorii cibernetici trimit sms-uri în numele unor companii mari prin care anunţă blocarea conturilor personale din motive de siguranţă şi solicită deblocarea lor printr-un link ataşat în mesaj

DISTRIBUIȚI

Mare atenţie la mesajele primite pe telefon, de la numere necunoscute. O modalitate nouă de a vă fura datele personale este practicată acum de infractorii cibernetici. Aceştia trimit sms-uri în numele unor companii mari prin care anunţă blocarea conturilor personale din motive de siguranţă şi solicită deblocarea lor printr-un link ataşat în mesaj. Accesând acel link veţi ajunge pe o pagină clonată a site-ului original. Dacă veţi introduce userul şi parola, crezând că vă deblocaţi contul, de fapt, le oferiţi cadou hackerilor acces la pozele, documentele şi aplicaţiile voastre. Aflaţi toate pericolele în materialul următor.

Hackerii au găsit modalităţi noi de a intra în posesia datelor noastre personale. De la mailuri în care ne solicitau datele contului bancar, ei au trecut la mesaje pe telefon prin care anunţă.

Ataşat acestui mesaj este şi un link. Prin accesarea lui veţi ajunge pe o pagină clonată a site-ului original. Pe această pagină hackerul vă solicită introducerea userului şi parolei, sub pretextul deblocării contului. Odată introduse, ajung în posesia hackerului care se va poate autentifica în contul vostru de pe orice dispozitiv.

Dacă aveţi fotografii ori documente compromiţătoare, hackerul vă poate cere bani pentru a nu le folosi împotriva voastră. De asemenea, hackerul poate cumpăra aplicaţii din contul vostru. Atenţie însă! Dacă aţi căzut în capcană, hackerul poate reveni cu un mesaj prin care să vă solicite din nou deblocarea contului de ICloud folosind şi datele bancare.

Aceste mesaje trebuie întotdeauna ignorate. Şi sunt câteva semne care ar trebui să ne pună pe gânduri dacă primim un astfel de mesaj. În primul rând faptul că a fost trimis de pe un număr normal de telefon şi nu de pe unul format din 4 cifre.

De asemenea, ţineţi cont că firmele nu comunică cu utilizatorii prin intermediul sms-urilor de acest fel. Şi, în ultimă instanţă, puteţi trimite un mail companiei pentru a verifica autenticitatea sms-uri. În cazul acestui mesaj, există însă o variantă rapidă de a demonta informaţiile primite.

Înainte de a accesa acest link faceţi o verificare simplă. Intraţi în appstore şi instalaţi o aplicaţie pe care n-aţi mai instalat-o până acum pentru că automat vi se va cere introducerea parolei. Introduceţi parola şi desigur aplicaţia se descarcă. Aşadar contul funcţionează, deci nu a fost blocat. Astfel, mesajul potrivit căruia contul a fost blocat din motive de siguranţă este unul fals.

Specialiştii în securitate cibernetică ne avertizează că în unele cazuri este periculos doar un simplu click pe un link, fără să fie nevoie să completaţi ceva.

În spate există un mecanism foarte complex care exploatează browserul, îl corupe şi fură informaţiile din acesta.

O soluţie antivirus instalată pe telefon va bloca automat accesarea linkurilor clonate.