Mâl la robinet în loc de apă potabilă

DISTRIBUIȚI

Astăzi în întreaga lume se sărbătoreşte ziua… apei! N-ar fi tocmai un motiv de bucurie, dacă ne gândim că aproape 700 de milioane de oameni trăiesc fără o alimentare cu apă în condiţii de siguranţă şi că foarte mulţi se îmbolnăvesc din această cauză. Este şi cazul unor brăileni, care primesc la robinet apă de culoare roşie, pe care atât furnizorul cât şi autorităţile o cataloghează ca fiind potabilă. Ministrul Apelor, Adriana Petcu, s-a ferit de camerele de filmat, atunci când i-a fost prezentată această situaţie.

Însurăţei, judeţul Brăila! Numit oraş încă din 1989, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu… Totuşi, de cum intri în localitate îţi dai seama că ai ajuns undeva, la ţară.. Nimic nu te face să simţi confortul unei aşezări urbane. Iar asta o ştiu cel mai bine cei care locuiesc aici…  Cea mai mare problemă a lor este apa care le ajunge la robinete prin conducte care au mai mult de 40 de ani.

Oraşul este alimentat de 6 puţuri forate pe islazul din localitate, iar staţia de apă a fost modernizată în urma cu 4 ani prin fonduri europene. Nu însă şi conductele care asigura legătura între abonaţi şi magistrala principală ce traversează  localitatea. De câte ori este spălat bazinul de stocare, oamenii primesc la robinete apă murdară.

Disperat şi îngrijorat de această situaţie, un om de afaceri din Însurăţei a făcut, la un laborator privat, o analiză fizico-chimică şi microbiologică a apei care curge la robinet. Rezultatele au arătat depăşiri la o serie de indicatori de calitate. Cu toate acestea, conducerea  operatorul unic de servicii de apă canal din Brăila susţine că analizele oficiale au ieşit bune, concluzia fiind că apa este, culmea, potabilă!!!

Reporterii Prima Tv au încercat să obţină o reacţie pe această temă şi de la ministrul Apelor, însă au fost trataţi ….cu spatele.