Majorările salariale promise de Guvern de la 1 ianuarie 2018 îi vor lăsa pe români cu mai puţini bani în buzunare. Şi asta deoarece sporurile pentru condiţii dificile de muncă vor dispărea aproape în totalitate

DISTRIBUIȚI

Majorările salariale promise de Guvern de la 1 ianuarie 2018 îi vor lăsa pe români cu mai puţini bani în buzunare. Şi asta deoarece sporurile pentru condiţii dificile de muncă vor dispărea aproape în totalitate. Totodată, contribuţiile la stat vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului şi nimeni nu îi va putea obliga pe patroni să le mărească oamenilor salariile. Aşa se face că, pentru aceeaşi muncă prestată ca şi până acum, în baza aceluiaşi contract pe care l-au semnat deja, muncitorii vor câştiga, în practică, mai puţin.

Cea mai mare pierdere salarială vine pe fondul limitării sporurilor pentru condiţii dificile de muncă. De exemplu, un muncitor nemedical dintr-un spital de TBC, care câştigă 1.400 de lei net şi are un spor de sută la sută, câştigă în prezent 2.800 de lei la sfârşitul lunii.

Şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat va însemna o diminuare a veniturilor, în ciuda creşterilor promise de autorităţi.

Tichetele de masă vor dispărea şi ele, iar la norma săptămânală de 40 de ore a medicilor se adaugă alte opt ore. Cu alte cuvinte, salariul majorat va fi aferent unui volum de muncă mai mare decât cel din prezent. (dispare propoziţia asta dacă e prea lungă ştirea)

Nemulţumiţi sunt şi mecanicii de locomotivă. La ora actuală, ei câştigă în jur de 2.800 – 3.000 de lei net, cu tot cu sporuri. Dacă noile măsuri vor intra în vigoare, pentru o lună de trudă vor ajunge să primească nu mai mult de 1.200 de lei. Asta, în condiţiile în care media europeană a salariilor din domeniu este de 3.600 de euro, iar mecanicii spanioli câştigă chiar şi 4.800 de euro lunar.

În România, 60% dintre mecanicii de locomotivă sunt încadraţi la salariul minim pe economie. Asta înseamnă că s-a ajuns în situaţia în care muncitorii calificaţi sunt plătiţi la fel de prost ca cei necalificaţi. Aşa se întâmplă şi în servicii.

Peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi mâine în piaţa Victoriei, începând cu ora 11, în speranţa că Guvernul va renunţa la ideea transferului taxelor de la angajator la angajat.