Mai sunt doar câteva zile, iar creşele, şcolile sau grădiniţele îşi vor deschide din nou porţile. Pe lângă goana după rechizite, părinţii mai au de făcut un lucru important încât cei mici să fie pregătiţi pentru intrarea în colectivitate. Este vorba despre vaccinarea împotriva bolilor infecţioase

DISTRIBUIȚI

Mai sunt doar câteva zile, iar creşele, şcolile sau grădiniţele îşi vor deschide din nou porţile. Pe lângă goana după rechizite, părinţii mai au de făcut un lucru important încât cei mici să fie pregătiţi pentru intrarea în colectivitate. Este vorba despre vaccinarea împotriva bolilor infecţioase. Odată cu intrarea în vigoare a legii vaccinării, vor fi obligatorii opt vaccinuri înainte de înscrierea în învăţământ. Copiii care nu au fost imunizaţi, vor fi totuşi primiţi la şcoală sau la grădiniţă, pentru că au dreptul la educaţie. Însă, părinţii au obligaţia să recupereze schema de imunizare într-un an şi jumătate. În caz contrar, aceştia riscă amenzi de până la 10 mii de lei.

Campania de vaccinare continuă, iar autorităţile au obligaţia să le explice părinţilor de ce este importantă vaccinarea copiilor, dar şi ce sancţiuni riscă dacă refuză acest lucru.

Legea vaccinării, adoptată de Guvern, arată că devin obligatorii la intrarea în colectivitatea vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. La înscrierea copiilor în creşă, grădiniţă, sau şcoală, părinţii vor trebui să prezinte adeverinţe, emise de către medicul de familie, care să arate dacă cei mici au fost sau nu vaccinaţi. În termen de 60 de zile pot aduce calendarul de recuperare pentru serurile obligatorii. Dacă adulţii vor refuza în scris imunizarea, conducerea şcolii va sesiza Comisia Judeţeană de Vaccinare. Părintele va fi chemat apoi la consiliere o dată la 3 luni. Dacă se va opune din nou, autorităţile vor aplica sancţiuni. Întâi un avertisment, apoi amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei, dar care pot ajunge şi până la 10.000 de lei.

Excepţie o fac părinţii care prezintă o dovadă că există contraindicaţii medicale la vaccinare. Copiii care nu sunt imunizaţi vor fi primiţi în continuare la şcoală, dar vor fi tirmişi acasă în cazul în care va izbucni o epidemie.

Părinţii care şi-au vaccinat copiii vor să se asigure că şi ceilalţi adulţi vor proceda la fel, încât riscul de îmbolnăvire să fie cât mai mic.

Sunt prevăzute sancţiuni şi pentru medici sau instituţiile statului, care nu respectă legea vaccinării. Dacă actul normativ va fi acceptat de parlamentari în forma actuală, acesta va intra în vigoare de la începutul anului viitor.