La nivel naţional, aproape 73 de mii de pacienţi au fost diagnosticaţi cu Parkinson. Boala cronică are tratament, însă doar pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului

DISTRIBUIȚI

Tremorul, rigiditatea mişcărilor, instabilitatea şi tulburările de vorbire sunt principalele simptome ale bolii Parkinson. O boală neurologică progresivă, ale cărei simptome pot fi confundate, la început, cu procesul de îmbătrânire. La nivel naţional, aproape 73 de mii de pacienţi au fost diagnosticaţi cu această afecţiune. Boala cronică are tratament, însă doar pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavului.

În anul 2007, după o zi plină de muncă, domnul Dumitru Albina a început să se simtă rău şi a mers la spital. Credea că totul este din cauza oboselii, însă avea să afle de la doctor că boala Parkinson începea să pună stăpânie pe corpul lui. O boală deloc uşoară.

Vestea l-a afectat cu atât mai tare cu cât ştia că va porni pe acest drum…singur. Cu o putere demnă de invidiat, domnul Dumitru a încercat să mai uite de suferinţa cauzată de boală prin îndeplinirea a patru dorinţa. Trei s-au îndeplinit deja: a mers la Marele Canion, a vizitat Muntele Athos, iar anul acesta a fost şi la Mormântul Sfânt din Ierusalim. Al patrulea obiectiv urmează să fie şi el realizat:

Pe lângă tratamentele cu medicamente, domnul Dumitru a găsit alinare în citit şi muzică. Cu toate astea, prietenii sunt cei care îi mai aduc zâmbetul pe buze. În fiecare dimineaţă trece pe la fiecare să îi salute şi să le ureze o zi bună.

Un psihic tare îi ajută foarte mult pe bolnavi să treacă peste orice boală. Parkinson este o boală neurologică progresivă, ale cărei simptome pot fi confundate, la început cu procesul normal de îmbătrânire. Tremorul este cel mai cunoscut simptom. Tratamentul medicamentos îi ajută pe bolnavi doar la ameliorarea bolii.

11 aprilie marchează la nivel mondial „Ziua Inernaţională de Luptă Împotriva Bolii Parkinson”, iar cu acest prilej a fost lansată şi o campanie de informare.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la recunoaşterea Bolii Parkinson.