La multi ani, România! Paradă militară de senzație la București

DISTRIBUIȚI

Astăzi spunem cu toţii – La mulţi ani România! La multi ani tuturor românilor! Astăzi e ziua noastră. Astăzi, parada de 1 decembrie a fost organizată la Arcul de Triumf, după ce doi ani s-a desfăşurat în Piaţa Constituţiei. Astăzi, avioanele F16, intrate recent în flota forţelor aeriene române, au brăzdat pentru prima dată cerul Capitalei. Astăzi peste 3000 de soldaţi români şi străini au defilat sub privirile a peste zece mii de români.

Grandioasa paradă de 1 decembrie a început. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat garda de onoare şi a mers apoi în tribuna oficială alături de premierul României, diplomaţi dar şi de foştii preşedinţi ai ţării. Sărbătoarea a continuat cu intonarea imnului şi cu sunetul a 21 de salve de tun.

Un alt moment important a fost depunerea coroanei de flori la Arcul de Triumf în memoria eroilor români căzuţi în război.

Apoi militarii au pornit defilarea. Peste 3000 de soldaţi au fost admiraţi de românii veniţi la paradă. Anul acesta militarii au defilat în noile uniforme ale Armatei Române.

Anul acesta au participat mai mulţi militari străini faţă de alţi ani. 8 ţări şi-au trimis detaşamente în acest an la paradă. Printre acestea şi Statele Unite ale Americii al cărei detaşament a fost compus din puşcaşi marini şi militari.

Şi pentru prima dată avioanele F16, achiziţionate anul acesta de la forţele armate portugheze, au surlovat peste Arcul de Triumf. Au întors deasupra Parcului Herăstrău, revenind la paradă.

Peste sub Arcul de Triumf au trecut şi 300 de vehicule de tehnică militară. Tancuri, blindate, maşini de poliţie.

Anul acest s-au împlinit şi 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, motiv pentru care efectivele au defilat în cadrul paradei atât în cinstea României, cât şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război.