La Bucureşti s-a deschis vineri un nou muzeu – al kitsch-ului românesc. Haine, tablouri, bibelouri – toate de calitate şi de valoare îndoielnice – vă vor stârni cu siguranţă amintiri din Epoca de Aur şi din copilărie

DISTRIBUIȚI

La Bucureşti s-a deschis vineri un nou muzeu – al kitsch-ului românesc. Haine, tablouri, bibelouri – toate de calitate şi de valoare îndoielnice – vă vor stârni cu siguranţă amintiri din Epoca de Aur şi din copilărie. Covoarele cu Răpirea din Serai şi afişele înrămate cu Mona Lisa sunt puncte centrale ale expoziţiei.

Ce au în comun Dracula, Ceauşescu şi Iisus? Toate cele trei figuri au fost folosite în obiecte care, mai ales pentru străini, pot părea cel puţin bizare. Pentru români, însă, ele sunt arhicunoscute. Colecţia eclectică este expusă în acest muzeu abia deschis şi dedicat… kitsch-ului autohton. Cristian Lica a înfiinţat muzeul, iar investiţia lui se ridică la peste 15.000 de euro.

Cele peste 200 de aşa-zise artefacte sunt împărţite în şapte categorii: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern şi „fă-ţi kitsch-ul cu mâna ta”.

Orice artist român care vrea să expună aici este binevenit. Singura condiţie este ca obiectele să fie kitschoase.

Muzeul kitsch-ului se află pe Strada Covaci, la numărul 6, în Centrul Vechi al capitalei. Costul unui bilet este de 30 de lei, dar cetăţenii români au o reducere de o treime la acest preţ, din… solidaritate… pentru că, spune Cristian Lica, ei sunt expuşi în fiecare zi kitsch-ului din jurul lor.