Jumătate dintre pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral rămân cu sechele. Bolnavii se luptă cu autorităţile pentru medicamentele care le pot alina suferinţa

DISTRIBUIȚI

Accidentul vascular cerebral este principalul „ucigaş” din România. Aproape 60 la sută dintre decesele din ţara noastră sunt provocate de această afecţiune. Însă, o adevărată povară poate deveni viaţa şi pentru cei care supravieţuiesc accidentului. Aproape jumătate dintre pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral rămân cu sechele, iar asta îi face dependenţi de ajutorul altor persoane. Bolnavii se luptă cu autorităţile în încercarea de a avea acces mai uşor la tratamentul care le poate alina suferinţa şi ajuta în procesul de recuperare.

Doamna  Aftina Alecu are 59 de ani. În urmă cu un an a suferit un accident vascular cerebral, în somn. A ajuns la spital, acolo unde timp de trei ore, spune femeia, nu a băgat-o nimeni în seamă. Timp extrem de important pentru aceşti pacienţi

Problemele erau abia la început. Spasticitate de membru superior a fost diagnosticul în cazul ei. Pentru că nu îşi mai poate controla mână, pacienta are nevoie în permanenţă de ajutorul unei alte persoane.

Spasticitatea de membru superior este o condiţie cronică asociată cu simptome precum contracturi musculare, slabiciune musculară şi deficit senzorial. Şansele de a avea o viaţă normală după un accident vascular cerebral depind în mare măsură de etapa de recuperare.

Pacienţii care au suferit un atac vascular cerebral cer, însă, introducerea injecţiilor cu toxină botulinică în terapia de recuperare şi vor să facă demersuri, în acest sens, către autorităţile sanitare. Medicii atrag totuşi atenţia că această substanţă nu este recomandată tuturor pacienţilor şi este administrată numai de către specialişti.

Totodată, o altă problemă este şi faptul că nu există un cadru legal care să îi ajute pe pacienţi în procesul de recuperare şi după externarea lor.

România ocupă locul trei în Europa la numărul de accidente vasculare cerebrale.