Jocul mortal care a ucis până acum 130 de adolescenţi din Rusia, a ajuns şi în România. Cinci copii din Iaşi au încercat să se asfixieze la şcoală, cel mai probabil, în timpul jocului periculos. Adolescenţii, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, sunt în stare gravă, la spital

DISTRIBUIȚI

Jocul mortal care a ucis până acum 130 de adolescenţi din Rusia, a ajuns şi în România. Cinci copii din Iaşi au încercat să se asfixieze la şcoală, cel mai probabil, în timpul jocului periculos. Adolescenţii, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, sunt în stare gravă, la spital. În momentul în care salvatorii au ajuns la ei, elevii erau foarte aproape de un şoc cardio-respirator.

Cei cinci adolescenţi, elevi în clasa a şasea, ar fi pus în aplicare o provocare primită pe internet, care face parte din jocul Balena Albastră, un joc deosebit de periculos care a făcut până acum sute de victime. Copiii şi-au ţinut respiraţia cât au putut de mult şi apoi au leşinat.

Apelul la 112 a fost făcut de profesorul de sport care, la rândul lui, a fost anunţat de mai mulţi elevi că cinci colegi de-ai lor sunt căzuţi într-o sală de clasă.

La sosirea echipajelor de ambulanţă, copiii aveau probleme respiratorii, iar doi dintre ei erau în stare gravă. Elevii au fost transportaţi de urgenţă la spitalul de pediatrie din Iaşi, iar medicii au reuşit să îi stabilizeze.

Jocul online, pe care cei mici l-ar fi jucat, a apărut pe o reţea de socializare. Acesta se derulează pe parcursul a 50 de zile. În tot acest timp, participanţii trebuie să îndeplinească câte o sarcină pe zi. Unele dintre provocări sunt extrem de periculoase. Tinerii sunt puşi să se mutileze sau să vizioneze filme de groază în toiul nopţii. Iar ultima sarcină este sinuciderea.

Pentru că unul dintre copii locuieşte într-un centru de plasament, directorul instituţiei a venit într-un suflet la spital.

Şi poliţiştii au intrat pe fir. Oamenii legii au dechis o anchetă pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat în timpul pauzei.

Ce este Balena Albastră și cum se joacă?

Balena Albastră este un joc din mediul online care îi manipulează pe tineri să completeze 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Obligațiile pe care jucătorii le au nu sunt simple și cele mai multe au implicații dăunătoare pentru o minte încă fragedă. Aceștia trebuie să își încrusteze pe piele tot felul de înscrisuri și desene, să vizioneze filme horror și să se trezească la ore neobișnuite din noapte. Deja putem să observăm câteva efecte nefaste ale jocului și se știe de ceva vreme că un stil de viață nesănătos și expunerile constante la activități și imagini care prezintă o fațetă întunecată a realității nu fac decât să accentueze starea de neliniște inițială, promovând în rândul unora, cu un spirit mai puțin puternic, gânduri sinucigașe.

Modul de joc este simplu, implicațiile sale sunt mai grave. Atunci când te înscrii intri sub tutela unui administrator care te îndrumă prin sarcinile pe care le vei avea și te va ajuta să îți duci la îndeplinire „obligațiile”. Acestea nu sunt obligații în adevăratul sens al cuvântului pentru că nu ești legat de mâini și de picioare și forțat să realizezi acele acțiuni asupra ta, dar jocul nu îți oferă prea multe opțiuni. Administratorul îți amintește constant că odată ce ai început jocul nu mai ai posibilitatea de scăpare, iar în momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, aceștia recurg la amenințări asupra jucătorului și a familiei acestuia.