Japonia şi-a retras temporar ambasadorul din Coreea de Sud din cauza unei statui care înfăţişează o aşa numită femeie de reconfortare. Monumentul se vrea a fi un omagiu adus memoriei sclavelor sexuale ale armatei nipone din timpul celui de-al doilea război mondial

DISTRIBUIȚI

Japonia şi-a retras temporar ambasadorul din Coreea de Sud din cauza unei statui care înfăţişează o aşa numită femeie de reconfortare. Monumentul se vrea a fi un omagiu adus memoriei sclavelor sexuale ale armatei nipone din timpul celui de-al doilea război mondial, însă oficialii de la Tokio au considerat gestul o ofensă şi au acţionat în consecinţă.

Statuia cu pricina a fost amplasată luna trecută de un grup de activişti în faţa consulatului nipon din oraşul sud-coreean Busan. Are un metru şi jumătate înălţime şi portretizează o femeie care stă aşezată pe un scaun, desculţă. Statuia a devenit rapid un nou simbol al umilinţei şi al atrocităţilor la care au fost supuse femeile de reconfortare. În timpul celui de-al doilea război mondial, aproape 200 de mii de tinere din China, Coreea de Sud, Indonezia şi Taiwan au fost obligate să lucreze în bordeluri şi să-i servească în orice condiţii pe soldaţii niponi. Proteste legate de acest subiect au fost organizate frecvent de activiştii care militează pentru reabilitarea femeilor folosite pe post de sclave sexuale, nu doar în Coreea de sud, dar şi în Taiwan. 

Coreea de Sud a reclamat în repetate rânduri faptul că Japonia nu le-a reabilitat pe aceste femei şi nu şi-a cerut niciodată scuze oficial pentru prejudiciul creat. În schimb oficialii de la Tokio susţin că au creat un fond de 8 milioane de euro pentru victime.  Problema acestor femei, ca şi existenţa statuilor sunt aspecte pe care partea niponă a considerat mereu că le-a rezolvat. Ca atare, insistenţa amplasării unei noi sculpturi a fost percepută drept o ofensă, aşa că ambasadorul a fost rechemat temporar acasă, la Tokio. 

Multe dintre femeile de reconfortare sunt acum fie bătrâne, fie au murit fără să primească nicio măsură reparatorie din partea niponilor. Se estimează că în aceste zile aproximativ 46 de foste angajate ale bordelurilor mai trăiesc în Coreea de Sud. Statuia amplasată în Busan nu este prima care stârneşte controverse. Un alt monument care înfăţişează o sclavă sexuală este amplasat chiar în faţa ambasadei Japoniei din capitala Seul.