Îşi riscă zilnic vieţile în timp ce salvează zeci de turişti inconştienţi. Sunt mereu cu ochii în patru şi nu ezită să se arunce în marea furioasă când simt că cineva este în pericol

DISTRIBUIȚI

Îşi riscă zilnic vieţile în timp ce salvează zeci de turişti inconştienţi. Sunt mereu cu ochii în patru şi nu ezită să se arunce în marea furioasă când simt că cineva este în pericol. Cu toate astea, salvamarii n-au puteri supranaturale şi nici ei nu se pot salva când marea este agitată. O spune preşedintele asociaţiei salvamarilor din România care cere închiderea plajelor periculoase şi posibilitatea ca salvamarii să părăsească malul mării când steagul roşu este arborat pe nisip.

Plajele periculoase pentru turişti ar putea fi închise atunci când marea este agitată. Mai mult, în zilele în care scăldatul este interzist, salvamarii ar putea să părăsească plaja. Este propunerea şefului salvamarilor care spune că s-au săturat ca oamenii lui să-şi pună vieţile în pericol din cauza inconştienţei turiştilor.

GABRIEL BĂLAN – preşedinte Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România:

„Unde este zonă periculoasă, să închidă plaja. Nu mai fac plajă organizată şi nici nu îi dau salvamari acolo. Vrea să moară, să se ducă. Treaba ta ce face, domnule, dar trebuie să ne protejăm şi pe noi.”

Propunerea vine după ce dintre salvatorii care se luptă cu marea furioasă ori de câte ori un turist se aventurează în larg a şi lansat un apel emoţionant. Vrea ca oamenii să înţeleagă că distracţia în valuri le poate aduce sfârşitul.

Constanţa postare facebook

Măi oameni buni, aveţi rude, prieteni, cunoştinţe care vin la mare. Reamintiţi-le că au muncit un an întreg să vină în concediu să se distreze, nu să se înmormânteze. Spuneţi-le să nu facă pe eroii când vin la mare. Rămâneţi un membru al familie, nu un număr la noi, într-o statistică!

Iar statistica este cutremurătoare. De la începutul sezonului, salvamarii din Mamaia şi Constanţa au avut aproape 2000 de intervenţii, majoritatea în momentul în care la mal era arborat steagul roşu, semn că marea este agitată şi scăldatul interzis.

În România, însă parcă nimic nu este de ajuns să-i determine pe oameni să nu-şi mai rişte vieţile. Steagul roşu arborat la mal este ignorat de turiştii care se avântă în apa cu curenţi puternici, iar fluierul salvamarilor de pe plajă este considerat mai degrabă gestul care le strică distracţia.

De la începutul sezonului, 18 persoane au pierit în marea furioasă, iar opt dintre ele şi-au găsit sfârşitul la Eforie Nord.