Irma loveşte insulele din sudul statului american Florida ca un uragan de categoria a patra. Este prea târziu pentru evacuări, avertizează guvernatorul statului

DISTRIBUIȚI

Irma loveşte insulele din sudul statului american Florida ca un uragan de categoria a patra, iar vântul bate constant cu peste 200 de kilometri pe oră. Este prea târziu pentru evacuări, avertizează guvernatorul statului. În zonele de coastă, nivelul apei continuă să crească. Irma a ucis până acum cel puţin 25 de oameni în Caraibe. Ministerul român al Afacerilor Externe a activat celula de criză pentru zonele afectate atât de uraganul Irma, cât şi de cel care îi precede, Jose. În Florida locuiesc aproximativ 35.000 de români.                                                                                   Uraganul a lovit mai întâi insulele din sudul peninsulei Florida. Aici, în Florida Keys, au fost semnalate deja inundaţii. La Key West, nivelul apei ar putea creşte cu până la cinci metri, avertizează meteorologii. (sua tornade) Pe continent, mai multe tornade au fost observate până acum, unele deasupra zonelor urbane. Peste 600 de mii de locuinţe din Florida au rămas fără curent electric. Uraganul se îndreaptă acum cu toată forţa spre coasta de vest a peninsulei, spre Naples, Fort Meyers şi Tampa, dar, deasupra uscatului, ar putea pierde totuşi din intensitate.

La Miami, poliţia a transmis că nu mai răspunde la apelurile de urgenţă, căci ar fi prea periculos pentru echipaje să se aventureze afară.

Pericolele sunt multe, aşa cum arată aceste imagini filmate în timp ce Irma a trecut prin Anguilla. Nivelul oceanului creşte dramatic şi poate inunda într-o secunde teritorii extinse. În alte zone, s-a produs efectul invers. În Bahamas, oceanul s-a retras kilometri întregi, după trecerea furtunii.

Centrele pentru evacuaţi din Florida sunt arhipline. Cel puţin 50 de mii de oameni au fost cazaţi în aceste centre. În total, şase milioane de americani – 30 la sută din populaţia Floridei – au fost avertizaţi că ar trebui să fugă din calea uraganului. Iar o jumătate de milion de oameni s-au conformat şi au fugit din sudul statului.

Ministerul de Externe transmite că românii din Florida pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, afişate pe ecran. Există şi un telefon de urgenţă al Secţiei consulare, pentru românii care au nevoie imediat de ajutor.