Ion Iliescu este de astăzi oficial inculpat în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. Anchetatorii îl acuză pe fostul preşedinte că a instrumentat un atac împotriva manifestanţilor din Bucureşti, împreună cu alţi demnitari din conducerea ţării de atunci

DISTRIBUIȚI

Ion Iliescu este de astăzi oficial inculpat în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. Anchetatorii îl acuză pe fostul preşedite că a instrumentat un atac împotriva manifestanţilor din Bucureşti împreună cu alţi demnitari din conducerea ţării de atunci. Iliescu însă a rămas tăcut în faţa acuzaţiilor aduse: infracţiuni contra umanităţii. Procurorul general a anunţat că anul acesta se va da o soluţie în acest caz. Ion Iliescu riscă peste 20 de ani de închisoare cu executare.

Înainte să ajungă în faţa procurorilor militari, Ion Iliescu a spus doar că nu se consideră vinovat pentru că 4 oameni au murit în urma Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Dar anchetatorii îl acuză pe fostul preşedinte al ţării că a comandat împreună cu alţi demnitari din conducere un atac împotriva manifestanţilor şi bucureştenilor din acele zile sângeroase. Alte 3 persoane au fost împuşcate iar peste 1200 de oameni au fost răniţi şi lipsiţi de libertate. Iliescu a stat mai puţin de o oră la Parchetul General unde a aflat oficial acuzaţiile. La ieşire a plecat la fel de tăcut.

Procurorii susţin că atacul împotriva oamenilor din timpul Mineriadei a fost realizat cu ajutorul structurilor din Ministerul de Interne, Ministerul Apărării, SRI dar şi cu ajutorul a peste 10.000 de mineri. După rănirea, omorârea şi terorizarea românilor, în special a intelectualilor din acele zile, Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor pentru susţinerea lor.
Miron Cozma, fostul lider al minerilor, care este inculpat în acest dosar a recunoscut public că minerii au fost instigaţi de Ion Iliescu.
În acest caz, sunt inculpaţi şi fostul director SRI, Virgil Măgureanu, Gelu Voican Voiculescu dar şi fostul premier Petre Roman precum şi alti demnitari de atunci. Imediat după Revoluţia din 1989 şi venirea la conducerea ţării a lui Ion Iliescu sute de mii de oameni au manifestat în Piaţa Universităţii împotriva regimului şi a politicii impuse de către acesta.