Într-o Capitală în care găsirea unui loc de parcare presupune mari bătăi de cap, parcagiii se dovedesc a fi încă un junghi în coastele şoferilor. Stau la pândă în special în parcările din cele mai aglomerate zone ale oraşului şi cer bani ilegali

DISTRIBUIȚI

Într-o Capitală sufocată de maşini, cu trafic infernal şi în care găsirea unui loc de parcare presupune mari bătăi de cap, parcagiii se dovedesc a fi încă un junghi în coastele şoferilor. Stau la pândă în special în parcările din cele mai aglomerate zone ale oraşului şi cer bani ilegali. Parcagiii ar putea, însă, să ajungă după gratii în viitorul cel mai apropiat. Un parlamentar propune un proiect de lege prin care cere pedeapsa cu închisoare de până la 2 sau 4 ani pentru cei cu astfel de practici.

Este conversaţia surprinsă cu camera ascunsă, după ce am încercat minute bune să găsim un loc de parcare în zona Obor. Salvarea părea că vine de la un domn care ne făcea insistent semne să parcăm unde ne indică el. Asta ar fi insemnat să şi scoatem câţiva bani din buzunar.

Tariful nu este unul fix. E perceput mai degrabă în funcţie de cât de puţin zgâriată vrei să îţi găseşti maşina. Astfel de practici găsim în mai toate parcările, în special în cele din zone ca Unirii, Universitate sau Gara de Nord. Acolo unde găsirea unui loc liber de parcare este echivalent cu căutatul acului în carul cu fân.

De parcagii ilegali am putea scăpa dacă va intra în vigoare un proiect de lege propus de deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi. Actul normativ presupune ca perceperea unei taxe de parcare de către persoane neautorizate să devină infracţiune. Astfel, cei găsoţi vinovaţi ar putea ajunge şi la închisoare dacă recidivează.

Deputatul îşi doreşte astfel să pună capăt fenomenului „parcagiiilor” care ia tot mai multă amploare. El motivează importanţa proiectului prin faptul că, în prezent, nu avem o legislaţie clară care să permită combaterea acestor ilegalităţi.

Odată depus la Parlament, proiectul urmează să ajunge în dezbatere la comisii, iar apoi supus la vot în Senat şi Camera Deputaţilor.