Întârzieri de zeci de minute, pe aeroportul Henri Coandă. Greva angajaţilor Romatsa a dat peste cap graficul de zbor, iar oamenii au ajuns mult mai devreme în aeroport, de frică să nu piardă zborul

DISTRIBUIȚI

Aeroportul Henri Coandă din Capitală a fost plin astăzi. Greva de avertisment a angajaţilor Romatsa i-a adus pe oameni mult mai devreme în aeroport, ca să fie siguri că nu pierd zborul. Protestul controlorilor de trafic faţă de condiţiile de muncă a afectat în jur de două mii de pasageri. Între orele 11 şi 13 erau programate 44 de zboruri, 21 de decolări şi 23 de aterizări. Doar o parte dintre acestea au respectat graficul, celelalte fiind amânate chiar şi cu 140 de minute.

Greva controlorilor de trafic de la Romatsa este în plină desfăşurare iar efectele se văd pe tabela care afişează decolările aeronavelor. Iniţial pentru zborul spre Dusseldorf care are oră de plecare 12 40 a fost anunţată o întârziere de 50 de minute, în scurt timp însă timpul de aşteptare a crescut la 120 de minute.

Întârzieri de zeci de minute până la această oră au înregistrat 40 aeronave însă niciun zbor nu a fost anulat. Cea mai mare, de 147 de minute, a fost la un zbor spre Bologna.  Speriaţi de greva controlorilor de trafic, cei care au avut bilete la avion astăzi au plecat devreme de acasă.

Greva de avertisment a fost un semnal de alarmă, spun angajaţii Romatsa care susţin că dacă nu vor fi luate măsuri urgent, instituţia nu va avea bani în septembrie pentru plata salariilor.

Sindicaliştii spun că pentru siguranţa traficului aerian ar mai fi nevoie de peste 200 de controlori de trafic însă nu sunt bani pentru angajări. Ieşirea din această criză ar fi refacerea planului de buget provenit de la companiile aeriene pentru serviciile Romatsa. Însă procesul este de durată pentru că trebuie avizat de Comisia Europeană. În ultimele două zile sindicaliştii au discutat cu ministrul Transporturilor şi cu specialiştii instituţiei.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din ţară. Un controlor de trafic câştigă în jur de 5000 de euro pe lună. Însă banii nu provin de la bugetul de stat ci de la companiile aeriene care plătesc pentru traversarea spaţiului aerian românesc. În fiecare zi peste 2000 de aeronave străbat ţara noastră.