Instruiţi în România şi trimişi în Franţa la furat. Este povestea de viaţă a zeci de minori rromi care au fost puşi să fure din buzunare

DISTRIBUIȚI

Instruiţi în România şi trimişi în Franţa la furat! Este povestea de viaţă a zeci de minori rromi din Iaşi, Neamţ şi Prahova care au fost antrenaţi şi transportaţi apoi în taberele din Paris. Copiii erau puşi să fure din buzunare, din genţi şi chiar din magazine. Banii şi bunurile ajungeau apoi în mâinile părinţilor, care au supravieţuit de pe urma propriilor copii timp de aproximativ un an de zile.

Reţeaua bănuită că ar face trafic de minori a început să funcţioneze încă de anul trecut. Rând pe rând, zeci de minori erau instruiţi în municipiul Iaşi. După ce îşi învăţau „lecţia”, copiii ajungeau în taberele de rromi din Paris. De acolo, minorii erau trimişi de părinţi pe străzi şi puşi să fure din centre comerciale, dar şi din genţile şi buzunarele francezilor.

Gruparea din care fac parte 120 de persoane a fost destructurată astăzi. Anchetatorii români, ajutaţi de autorităţile franceze, au descins în această dimineaţă la zeci de adrese din Iaşi şi Paris. Oamenii legii au descoperit astfel că mai bine de 70 de copii cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani au fost obligaţi să tâlhărească oameni pe stradă, pentru bunăstarea părinţilor.

Percheziţii au avut loc şi în judeţele Neamţ şi Prahova, iar suspecţii au ajuns rând pe rând în faţa anchetatorilor. La acţiune au participat 140 de poliţiştii de la Crimă organizată, dar şi 170 de jandarmi de la Gruparea de jandarmi Mobilă Bacău.