În Vrancea, unde se află cea mai întinsă suprafaţă de vie din ţară, adică aproximativ 24 de mii de hectare, a început culesul. Viticultorii ar fi trebuit să se bucure acum, pentru că recolta este una extrem de bună, cum n-a mai fost de multă vreme, dar totuşi nu au motive. N-are cine să culeagă cele aproape 10 tone de struguri

DISTRIBUIȚI

În Vrancea, unde se află cea mai întinsă suprafaţă de vie din ţară, adică aproximativ 24 de mii de hectare, a început culesul. Viticultorii ar fi trebuit să se bucure acum, pentru că recolta este una extrem de bună, cum n-a mai fost de multă vreme, dar totuşi nu au motive. N-are cine să culeagă cele aproape 10 tone de struguri de pe un singur hectar şi, mai mult decât atât, preţul pe care îl primesc pentru un kilogram este doar un leu!

În podgoria Odobeşti culesul este în toi. În zona Faraoanele, renumită pentru plantaţiile de fetească regală, inginerul Manole are 34 ha de vie, cu butuci unul şi unul, vie lucrată ca la carte. A găsit cu greu culegători, într-un judeţ vecin.

Condiţiile oferite zilierilor sunt foarte bune! Casă, masă şi transport, totul gratuit. Plus ceva de băut şi 100 de lei pe zi, pentru o tonă de struguri culeşi.

Viticultorii nu sunt, însă. Nu vor face foarte mare profit, din cauză că preţul oferit de procesatori este la fel ca în ultimii ani. 1 leu şi 10 bani pentru strugurii de soi şi 70 de bani pentru amestecul alb.

În Podgoria Jaristea, inginerul Porumb lucrează în jur de 170ha de vie.

Când a fost vorba sa inceapa culesul, nici un localnic n-a vrut să vină la treabă. Şi el şi-a adus culegatori dintr-un alt judeţ.

Şi ar mai fi o problemă. Viticultorii vrânceni spun ca vinurile aduse din afara le fac o concurenţă neloială alor lor şi că pierd mult.