În Vrancea, tineri îmbrăcaţi în costume populare încă mai merg cu Steaua şi cu Sorcova, obiceiuri care invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Cei care nu le deschid porţile vor avea necazuri şi sărăcie tot anul

DISTRIBUIȚI

Sunt zone din ţară în care încă se mai păstrează tradiţiile din prima zi a noului an. În Vrancea, de exemplu, tineri îmbrăcaţi în costume populare încă mai merg cu  Steaua şi cu Sorcova, obiceiuri care invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. În schimb, cei care nu le deschid porţile vor avea necazuri şi sărăcie tot anul. La fel e şi în Sălaj, pe Valea Someşului. Pentru belşugul sătenilor, doi tineri neînsuraţi sunt îmbrăcaţi din cap până în picioare în paie şi trimişi să ureze tot satul.

Se spune că odată cu intrarea în Noul An, de Sfântul Vasile, este bine să se ureze pentru belsug si bunăstare, iar „Sorcova” este cel mai cunoscut colind. Sorcova aduce celor sorcoviţi viaţă lungă, sănătate şi prosperitate. Confecţionată, la început, din una sau mai multe rămurele de pomi fructiferi, acum ea este făcută din hârtie colorată şi flori artificiale.

Alţi urători merg cu Steaua. Copiii în special sunt cei care poartă podoaba aducătoare de noroc şi bucurii, dar mereu ei subnt însoţiţi de cel puţin doi adulţi. Pentru straduinţa lor, gazdele îi rasplatesc cu bani, mere, colaci şi nuci.

În Sălaj, la Rus, Jocul Moşuţilor este aşteptat de toţi localnicii. Doi tineri neînsuraţi sunt îmbrăcaţi în paie de bătrânii satului, aşa cum şi ei au fost, odinioară gătiţi. Dintr-o căpiţă de fân sunt alese şi toarse sute de fuioare care se înfăşoară strâns pe tot corpul.

Manopera este una anevoioasă, durează câteva ore şi trebuie terminată până la lăsarea întunericului, când trebuie să înceapă colindul. Piesele finale sunt două măşti colorate, una a Anului Vechi şi cealaltă a celui nou.

Dacă Anul Nou începe oficial în faţa bisericii, unde cei doi moşuţi dansează în faţa preotului, pentru ceilalţi săteni începe numai după ce colindătorii le-au trecut pragul.