În urmă cu 200 de ani, bogaţii vremii nu se mândreau cu vile somptuoase sau cu averi. În comuna Vrânceană Păuleşti, să fii boier însemna…să ai propria fântână

DISTRIBUIȚI

În urmă cu 200 de ani, bogaţii vremii nu se mândreau cu vile somptuoase sau cu averi. În comuna Vrânceană Păuleşti, să fii boier însemna…să ai propria fântână. Aşa au apărut peste 30 de fântâni cu ciutură care..atenţie, sunt încă funcţionale. Deşi sătenii au acum o reţea modernă de alimentare cu apă, cu toţii preferă fântânile vechi amplasate de-a lungul unui izvor. Mai ales că debitul lor rămâne constant chiar şi pe secetă.

Povestea fântânilor din Păuneşti ar putea face oricând subiectul unui basm. Într-un an, seceta i-a lăsat pe localnici fără apă. Oamenii au încercat orice variantă, ba chiar au rugat preotul din sat să facă slujbe …doar doar vor cădea câţiva stropi de ploaie. Dumnezeu le-a ascultat rugăminţile şi le-a dăruit un izvor care alimentează de atunci toate fântânile din comună.

Doar familiile înstărite din zonă aveau propria fântână pe atunci. Fiecare membru ajuta la construirea lor şi la sfârşit, fântânile primeau şi un nume.

De-a lungul timpului, sătenii le-au întreţinut şi le folosesc şi acum zilnic. În plus, ori de câte ori este secetă sau sistemul de alimentare cu apă devine nefuncţional, fântânile cu ciutură sunt salvarea comunităţii.

Primarul din Păuneşti vrea să promoveze fântânile şi să le transforme în obiective turistice.

Speranţa este acum la Oficiul de Patrimoniu Naţional, care ar putea să transforme zona într-un muzeu în aer liber.