În România, sunt peste 30.000 de copii care au tulburare de spectru autist. Din păcate, de multe ori diagnosticarea se face târziu, iar asta duce la îngreunarea recuperării

DISTRIBUIȚI

Nu răspund atunci când sunt strigaţi sau când li se cere ceva, nu îşi privesc părinţii în ochi şi se comportă de parcă ar fi mereu singuri. Sunt principalele caracteristici ale copiilor cu autism. O tulburare gravă care poate afecta pe oricine. În România sunt peste 30 de mii de copii care au tulburare de spectru autist. Iar cauzele nu sunt cunoscute. Din păcate, de multe ori diagnosticarea se face târziu, iar asta duce la îngreunarea recuperării. În plus, statul nu se implică prea mult şi asigură doar o mică parte din costurile tratamentului.

1 din 68 de copii este diagnosticat cu autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România arată o creştere continuă a numărului acestora. Incidenţa este mai mare în rândul fetelor.

Până acum nu au fost identificate cauzele tulburării, dar pot fi recunoscute simptomele. Singurul mod prin care medicul poate pune diagnosticul de autism este prin analizarea comportamentului. De aceea, implicarea părintelui este esenţială pentru el poate observa primul dacă este ceva anormal în dezvoltarea celui mic.

Intervenţia timpurie duce la obţinerea unor rezultate optime pentru copiii cu autism. Asta se face prin aplicarea screening-ului, o serie de întrebări puse de medicul de familie. Dacă diagnosticul de tulburare a spectrului autist este confirmat, părintele va fi îndrumat către un psiholog pentru a începe recuperarea. Terapia ABA este una dintre tehnicile folosite în tratament. Astfel, copiii cu autism pot fi recuperaţi pentru a înţelege în anumite limite lumea în care trăim.

Însă, părinţilor le este greu să accepte că au un copil cu autism sau neagă diagnosticul. Astfel de situaţii duc la întârzierea recuperării.

Bani suportaţi în mare parte de părinţi. Singurele care le sar în ajutor sunt asociaţiile non guvernamentale. Statul decontează doar 3 ore de terapie, în condiţiile în care un copil care suferă de o astfel de afecţiune are nevoie de mult mai mult.

Recuperarea diferă, în funcţie de gradul de afectare. De la 1 la 5 ani, până la intervenţii care se întind pe toată durata vieţii. La nivel mondial, 70 de milioane de persoane au autism.