În preajma sărbătorilor, bugetele tuturor sunt puse la grea încercare. Soluţia poate fi împrumutul. Ce variante aveți la îndemână?

DISTRIBUIȚI

În preajma sărbătorilor, bugetele tuturor sunt puse la grea încercare. Vacanţa, petrecerea din noaptea de Revelion, masa de Crăciun şi cadourile pentru cei dragi înseamnă costuri care depăşesc planurile financiare iniţiale.

Soluţia pentru mulţi dintre aceştia este împrumutul! Aşa că, dacă prietenii nu au, creditul de nevoi personale, cardul de cumpărături sau împrumutul de la instituţiile financiare nebancare rămân variantele la îndemână. Care sunt avantajele şi dezavantajele în cazul fiecăreia dintre acestea aflaţi din rubrica Banii Tăi.

Un barometru european realizat recent arată că anul acesta, românii par să fie mai darnici de Crăciun, în comparaţie cu anul trecut.

Cel mai mult vor cheltui de Crăciun cetăţenii din Germania, Lituania şi Estonia. După Brexit, britanici pare că au devenit ceva mai precauţi cu cheltuielile.

Germanii vor cheltui cei mai mulţi bani pe jucării, la fel si lituanienii, pe când britanicii vor cumpăra haine şi încălţăminte. În preajma sărbătorilor, interesul românilor pentru împrumuturi creşte, astfel încât să poată fi acoperite cheltuielile planificate. Un credit de nevoi personale este una dintre variantele de împrumut. Perioada de rambursare este mai mare, iar rata mai mică.

O altă variantă, mai rapidă, ar fi împrumutul luat de la o instituţie financiară nebancară.

Cardul de credit sau de cumpărături, aşa cum mai este cunoscut, ar mai fi o soluţie. Numai că în acest caz trebuie să aveţi mare grijă la ce şi cum cheltuiţi.

Atenţie, plătiţi însă dobândă dacă retrageţi bani de la bancomat, dacă nu plătiţi rata la scadenţă şi eventualele comsioane.

În cazul cardurilor de credit, aceastea poate ajunge până la 25 – 30%.