În Parlamentul European de la Bruxelles s-a discutat despre democraţia şi justiţia din România. La dezbatere au participat ministrul Justiţiei, dar şi jurnalişti sau scriitori români

DISTRIBUIȚI

În Parlamentul European de la Bruxelles s-a discutat despre democraţia şi justiţia din România. La dezbatere au participat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, dar şi jurnalişti sau scriitori români, invitaţi de diverse grupuri parlamentare. Ordonanţa de Urgenţă 13 a fost unul dintre principalele subiecte de discuţie.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne – sau LIBE – s-a reunit în Parlamentul European pentru a primi lămuriri în privinţa stării justiţiei şi democraţiei în România. Întrevederea a fost stabilită încă de la 1 februarie, pe când ţara noastră se afla în plină criză, în urma adoptării controversatei OUG 13. Ministrul Justiţiei a luat cuvântul şi a declarat că nu ordonanţa în sine a fost problematică, ci… ora la care s-a făcut acest lucru.

Graţierea nu va rezolva problema supraaglomerării în penitenciare. Guvernul trebuie să vină cu măsuri complementare pentru această chestiune, a adăugat Toader.

Ministrul Justiţiei a vorbit şi despre dorinţa sa pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene. Dar şi despre deciziile recente ale Curţii Constuituţionale în contextul anchetelor DNA asupra miniştrilor care au participat la adoptarea OUG 13.

La dezbatere au fost invitaţi şi scriitorul Gabriel Liiceanu, jurnalistul Adevărul Liviu Avram, printre alţii. Un grup de români, reprezentanţi ai protestatarilor din Piaţa Victoriei, au afişat mesajul rezist în faţa Parlamentului European.