În inima gerului şi a viscolului, după furtuna de zăpadă, oamenii se luptă cu nămeţii cât casa. O imensitate albă de omăt le-a înghiţit cu totul gospodăriile

DISTRIBUIȚI

În inima gerului şi a viscolului, în Siberia românească, în Bărgan, după furtuna de zăpadă, oamenii se luptă cu nămeţii cât casa. O imensitate albă de omăt le-a înghiţit cu totul gospodăriile. De sub munţii de zăpadă nu se mai zăresc nici gardurile, nici curţile şi nici grajdurile cu animale. În satele din estul judeţului Ialomiţa, aflate în bătaia viscolului, mai mulţi bătrâni au avut nevoie de ajutorul autorităţilor pentru a ieşi din casele prinse în strânsoarea zăpezii.

În Ialomiţa, iarna i-a închis în case pe oamenii de la ţară. Şi dacă se încumetă să iasă afară, de abia se strecoara pe potecile făcute în omătul ridicat până la streaşină.

Câteva case mai încolo, mamaia Tinca a avut şi ea nevoie de ajutorul sătenilor ca să iasă la lumină din tonele de zăpadă care i-au îngropat casa.

Alţii încearcă să repare stricăciunile lăsate în urmă de viscolul cumplit. Sub greutatea tonelor de zăpadă, unele acoperişuri au cedat.

Rău a fost şi în satul vecin, la Luciu. De sub nămeţii uriaşi de zăpadă care i-a înghiţit cu totul gospodaria, tanti Lenuţa, încearcă să ajungă la cele căteva găini pe care le mai are. 

Deşi nu mai ninge, pe multe drumuri se circulă anevoios din cauza vantului care spulberă zăpada şi o troieneşte pe carosabil.

Izolaţi stau şi unii oameni din judeţul Constanţa. Satul Vadu continuă să fie rupt de restul judetului chiar şi la 24 de ore de la ieşirea de sub codul galben de vânt şi ninsori. După ce noaptea trecuta drumarii reusisera sa deblocheze drumul, spre dimineata vântul a spulberat din nou zăpada. 

Orice încercare de a răzbate prin nămeţi, catre satul Vadu, a fost sortită escului. Un utilaj de deszăpezire a făcut cale întoarsă, la fel şi doua tractoare dupa ce o maşina abandonata in nameti a blocat drumul comunal. 

Primaria din Corbu a trimis în zona doua tractoare, ca să scoată masina abandonată. Apoi o freză, ca să deblocheze drumul.  Cu doi kilometri inainte insa de intrarea in localitate, oamenii au dat inapoi.

La Corbu a nins in ultimile zile cat pentru toata iarna. Nămetii de zăpadă au atins chiar si doi metri. O familie din Corbu a fost nevoita sa apeleze la un utilaj de dezapezire de la consiliul judetean constanta ca sa poata intra in cimitir.

Autorităţile ţin şi la această oră mai multe drumuri judeţene închise.