În continuare se sacrifică miei ilegal, în locuri neautorizate, fără respectarea normelor de igienă. Acestă metodă ne poate pune oricând viaţa în pericol, iar de suferinţa animalelor, nici nu mai vorbim

DISTRIBUIȚI

Autorităţile se dovedesc incompetente inclusiv în sectorul animalelor de consum. Oamenii din localităţile din jurul Capitalei nu au în zonă un loc autorizat de unde să cumpere carne de miel pentru masa de Paşte. Aşa se face că, în continuare se mai sacrifică miei ilegal, în locuri neautorizate, fără respectarea normelor de igienă. Acestă metodă ne poate pune oricând viaţa în pericol. De suferinţa animalelor, nici nu mai vorbim. Unii oameni nici măcar nu ştiu că, potrivit normelor în vigoare, animalele trebuie asomate înainte de sacrificare astfel încă să nu simtă durere. Vă avertizăm că urmează detalii şi imagini care vă pot afecta emoţional.

Gabriel Păun este din Bucureşti. De meserie este biolog, iar de şaisprezece ani luptă pentru drepturile animalelor şi pentru natură, în cadrul unei organizaţii internaţionale. Este românul care a investigat exportul de animale vii din ţara noastră până în Orientul Mijlociu şi căruia, anul trecut, i-a fost înmânat un premiu, ce anterior fusese acordat unor personalităţi precum Nelson Mandela sau Prinţul Charles.

În urmă cu o săptămână, Gabriel a revenit în ţară să se asigure că nu se încalcă legea atunci când sunt sacrificaţii miei de Paşte. Astăzi, a mers în curtea unui cioban din comuna din judeţul Ilfov şi s-a dat drept cumpărător.

După ce a văzut că ciobanii încă îşi taie animalele la gât, în fundul curţii, a anunţat poliţia.

Potrivit normalor în vigoare de zece ani, animalele de consum trebuie asomate înainte de sacrificare şi niciodată legate de picioare şi atârnate. Practic, trebuie împuşcate în frunte sau în ceafă cu un pistol cu glonte captiv. Astfel, ele devin inconştiente. Abia apoi, în maximum cincispreze secunde, pot fi tăiate. Numai aşa, suferinţa se reduce la minimum.

Dincolo de modul de sacrificare, mulţi dintre românii crescători de animale nu ţin cont nici de normele de igienă. De multe ori, după ce sunt ucişi, mieii sunt lăsaţi pe jos, în preajma altor necuvântătoare, sau pur şi simplu jupuiţi cu mâna.

Cei din conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Capitală se limitează numai la recomandări.

În Austria sau în Elveţia, spre exemplu, autorităţile predau gratuit cursuri fermierilor despre asomare. Practic, îi învaţă cum să sacrifice animalele fără ca acestea din urmă să sufere. În România, toate animalele de consum se sacrifică ilegal, sub privirile autorităţilor competente.